Jan 10, 2013

Comedie, lichide şi temperamente

Ce legătură există între teatru, medicină şi psihologie? Şi unde se dovedeşte arta superioară ştiinţei?

Umorul se trage, etimologic, dar şi ca gen dramatic, din teoria umorilor a lui Hippocrate.

Patru erau umorile (fluidele din corp) care, conform psihologiei acceptate în perioada clasică a teatrului, defineau ceea ce noi azi numim temperamente:
  • sângele - sangvinicii
  • limfa, adică flegma - flegmaticii
  • vezica biliară, adică fierea sau colecistul - colericii
  • bila neagră (din gr. μέλας/melas - negru şi χολή/chole - fiere) - melancolicii
Pentru multă vreme, comedia a însemnat expunerea acestor temperamente în starea lor cât mai pură, nediluată, aşadar rizibilă. Personajele erau distinct dominate de una dintre umori, ceea ce le definea personalitatea. 

De altfel, în teatrul primitiv italian, actorii purtau măşti care le ilustrau mai bine caracterele decât jocul viu.


Sangvinicul e cel mereu vesel şi exuberant ca sângele. Flegmaticul e cel mereu plictisit şi suficient (limfa e leneşă, nu are o inimă a ei ca sângele). Colericul e nervosul, mereu supărat, mereu îndurerat, dar tonic. Melancolicul e cel scârbit de tot, îndurerat şi atonic, rupt, terminat.


Ăştia sunt oamenii văzuţi de oameni. Motivele de râs ale lumii.


Teatrul care s-a făcut în Europa începând cu secolul XVII însă, a consacrat un tip de personaje mai aproape de realitate. Shakespeare nu pune în scenă astfel de "umori". 


Astăzi, personajele construite "umoristic", în sensul lui Hippocrate, sunt complet uitate în domeniul culturii în genere, pentru că nu reprezintă pe nimeni. Am fi scârbiţi să vedem astfel de personaje în teatru, cu excepţia folosirii lor ca ilustrare a unei concepţii primitive despre om.


În artă, umorile au aceeaşi valoare de expresie ca desenele copiilor mici, cu oameni făcuţi din beţe.


Totuşi, psihologia a rămas la acel nivel. Sigur, mă refer la psihologia academică, oficială, care îşi maschează imensa inutilitate cu o morgă lugubră şi argumente de autoritate. Care scoate din facultăţi specialişti în nimic, dar cu măşti colorate pe figuri.