Feb 8, 2011

Oportuniştii

Animal Planet a difuzat un documentar care le prezintă pe cele mai "oportuniste" vietăţi. Definiţia lor e de animale care depind sau profită de efortul altora pentru a trăi.

Aşa de pildă un varan, ditamai şopârla, pentru a-şi depune ouăle la răcoare, distruge cu o nesimţire strigătoare la cer o movilă de nisip de câteva tone, clădită cu efort piramidal de nişte amărâte de găinuşe exotice.
O vulpe polară, simpatică de fel, aleargă toată iarna aceea de 6 luni după marele urs alb, ca să prindă de la ospăţul acestuia nişte resturi mestecate şi congelate de măruntaie de focă.
Pe primul loc în topul oportuniştilor e tenia, tenacele vierme care depinde în întregime de intestinul viu al unui om pentru a trăi. Ouăle ei efectuează un vast circuit natural de la canal într-un lac sau mare de unde o pasăre le culege şi le leapădă pe o câmpie de unde o vită le paşte şi, din carnea acesteia, cu noroc (pentru ele) ajung iarăşi în om. Bleax!
Imaginea de mai sus a fost, iniţial, a unei tenii reale, dar a fost modificată, la cererea acelora care au considerat-o prea scârboasă; imaginaţi-vă totuşi o tenie adevărată!
Era cât pe-aci să mă îngreţoşez. Dă, te rog, pe alt canal! Iată o emisiune de monden. Ia uite-i pe oamenii ăştia care ne vorbesc cu ton atotştiutor... ce-au produs ei? Aha, vorbesc despre alţii care mai fac una, alta, şi care nu sunt la emisiune, normal, pentru că au treabă. Ăştia n-au. Şi atunci mi-am dat seama că oportunismul cu adevărat disgraţios se află pe celelalte canale de televiziune. Dă, te rog, la tenie înapoi!