Nov 13, 2012

Democraţia din doi timpi şi trei mişcări

Democraţia originală, din Grecia Antică, însemna că, dacă tu erai un cetăţean al Atenei, la o şedinţă a "parlamentului" (eklesia, cuvânt care mai târziu în istorie avea să capete sensul de "biserică"), ori erai prezent în persoană şi puteai vota, ori aveai câţiva prieteni apropiaţi în care aveai încredere că susţin deciziile juste. 

La fiecare 10 cetăţeni, unul era prezent la adunarea naţională, iar prezenţa aceasta se făcea prin rotaţie.

Această aşa-numită democraţie directă, spre deosebire de democraţiile reprezentative de azi, avea toate şansele să se numească pe drept "a poporului".

Votul, o dată la 4 sau 5 ani, nu e de ajuns. Se fac legi în vremea asta!

Ia du-te acum la Parlament şi spune-ţi părerea. Ia du-te şi roagă-i măcar să-ţi spună ce au de gând în ceea ce te priveşte...

Numai două cuvinte din limba grecă veche erau suficiente pentru a descrie puterea poporului (democraţia) în sensul cel pur al cuvântului: isonomia, egalitatea în faţa legii, şi isegoria, dreptul egal de a vorbi în adunări.

Cu egalitatea în faţa legii hai să admitem că suntem în regulă. Ce facem însă cu dreptul nostru de a fi auziţi acolo, în clădirea aia mare?

Democraţia nu mai are în ziua de azi vreun suport în ideea de vot. Pur şi simplu nu mai au legătură una cu alta.

Învesteşti oameni pe care nu-i cunoşti decât din propagandă, ceea ce dintr-odată face jocul incorect şi neveritabil. Mai mult însă, faptul că ei nu te cunosc pe tine, când vorba ar fi să te reprezinte acolo, face din acest joc o farsă şi nimic mai puţin.

Reacţia firească a societăţii va urma trei paşi simpli. Mai întâi conştientizarea faptului că puterea ne afectează pe toţi şi că trebuie să găsim căi de a ne înscrie la cuvânt.

Mai apoi, organizarea societăţii civile, a sectorului nonguvernamental, cu sprijin privat, cu facilităţi administrative şi aşa mai departe. Acesta va trebui în viitorul apropiat să fie cel mai important "rezervor" de politicieni.

În fine, organizarea şi reglementarea activităţii de lobby, în sprijinul căreia prietenul meu Liviu Mihăileanu a depus un efort considerabil şi lăudabil, înaintea timpului său.