Oct 5, 2012

Comoara din raniţă

De ziua mondială a educaţiei, nu mă pot opri să observ, din nou, că sistemul de învăţământ e făcut să ofere lecţia mai întâi şi pe urmă testul, în vreme ce şcoala vieţii trânteşte întâi testul şi abia apoi cine e în stare poate învăţa şi lecţia.

Iată aşadar o poveste adevărată cu multe înţelesuri, la hotarul dintre vară şi toamnă, dintre război şi drumul spre casă, dintre suferinţă şi speranţă.

Bolnavi, schilodiţi, uzi, rupţi de foame şi de oboseală, după ce eliberaseră Ungaria şi Cehoslovacia, se întorceau spre ţară cu glorie, dar şi cu disperare, cu mândrie, dar fără prea multă speranţă.

Ostaşi români, atât de săraci precum au fost întotdeauna, pe care promisiunea unei farfurii cu mâncare în viitorul apropiat i-ar fi încălzit mai cu temei decât siguranţa recunoştinţei eterne a manualelor de istorie.

Unul mai bătrân, de vreo 50 de ani, fusese rănit şi nu avea să mai ajungă acasă. În ultimele zile cât a trăit l-a dus şi l-a îngrijit Ion, fără să ştie că duce, de fapt, o comoară.

Bătrânul i-a lăsat-o, în secret, înainte de a muri: o bucată de pâine pe care o păstrase şi de care nu ştia nimeni. L-a conjurat să o ţină orice-ar fi, aşa cum a păstrat-o şi el, ca pe o ultimă şi ultimă scăpare dacă o fi şi-o fi să moară de foame.

Şi aşa, având pâinea în raniţă, ţinută în cea mai mare taină, învelită în mai multe straturi de hârtie, Ion a ajuns acasă liniştit. Cu bucata de pâine la el, era pus la cale, cum se spune, şi la propriu, şi la figurat.

Dar nu orice cale: sute de kilometri de străbătut cu cizma ruptă, cu haina udă, cu stomacul gol, cu febră...

Ştiu toate astea de la Bunicul, care, copil fiind, l-a cunoscut pe acest Ion din Alexandria şi a auzit de la el întâmplarea.

Zicea că au fost atâţia care au murit de foame şi de sentimentul drumului care nu se mai termină, încât fără pâinea lui, comoara pe care a păstrat-o, cum jurase, ca pe ultima scânteie de speranţă, e posibil să nu fi ajuns acasă niciodată.

Şi mai povestea Ion că acasă fiind, când a desfăcut hârtia, a găsit în ea o bucată de pământ.