Mar 3, 2010

Fratele Nicolai

Dacă te afli într-un loc atât de îndepărtat de casă cum este Bangkok, te poţi ruga într-o biserică de rit creştin-ortodox, aflată pe strada Sukhothai din capitala Regatului Thailandei. Este o capelă aflată sub grija Patriarhiei Moscovei şi care poartă hramul Sf. Mare Ierarh Nicolae făcătorul de minuni. Deşi biserica este rusească, slujba se oficiază nu doar în limba slavă, ci şi în thai, în engleză, în greacă şi ... în română, graţie prezenţei binefăcătoare a fratelui Nicolai, care este diacon.

Fratele Nicolai e român, din România. S-a "născut a doua oară", cum spune Evanghelia, în urmă cu vreo 15-16 ani şi, după căsătorie, s-a dedicat practicii religioase cu entuziasm pios şi neobosit. Îl cunosc. Deşi mândria e păcat, eu sunt foarte mândru că-l cunosc! Am fost şi vecini, dar am şi împărţit aceeaşi cameră de hotel, am şi fost colegi mai mulţi ani, dar nu la şcoală...

Am fost colegi la clubul Steaua şi în lotul naţional de tir al României. Numele lumesc al fratelui Nicolai este Iulian Raicea, maestru emerit al sportului, unul dintre cei mai buni trăgători de pistol-viteză ai lumii, recordman mondial de juniori, cu numeroase titluri europene, balcanice, la Cupe Mondiale, participant la 5 Olimpiade unde s-a clasat între primii, la Sydney a obţinut bronzul, iar la Beijing a participat şi în calitate de antrenor, pentru lotul naţional al Thailandei.

Departe de ţară, pe tărâmuri exotice, Iulică nu doar că nu a obosit în credinţă, ci slujeşte şi mai mult, îndeplinind simultan rolurile de antrenor de lot olimpic, sportiv de performanţă aflat, după orice standarde, între primii 10 din lume şi slujitor ortodox, aka fratele Nicolai. Fratele cui? Fratele nostru, bineînţeles. Cum spunea poetul, "am la cap o Biblie şi-o puşcă". Pistol semiautomat în cazul lui. Doamne ajută!

Şi mai mult: La 17 februarie 2009, Fundaţia Bisericii Ortodoxe din Thailanda a cumpărat un teren cu dimensiunea de 8200 de metri pătraţi în provincia Rachatburi (aproximativ 100 km de Bangkok). Pe acest teren vor fi stabilite parohia Adormirii Maicii Domnului, precum şi o şcoală teologică şi un cimitir ortodox. Preşedinte al Consiliului Parohial este călugarul Serafim, nimeni altul decât Raicea. 



Vântul suflă încotro vrea şi-i auzi vuietul;
dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge.
(Ioan 3:8)