Apr 8, 2010

Cine e de vină?

Multe nu sunt cum ar trebui. Nu-i aşa? Ei, cine e de vină? Stai o secundă şi răspunde: pentru ce nu merge bine, cine e de vină?

Uite, de pildă, să luăm pe cineva la întâmplare, tu! Spune-ne, te rugăm frumos, dacă în viaţa ta lucrurile sunt cum ar trebui să fie. Stai bine cu banii? Pe cei de care dispui îi investeşti cum trebuie? Eşti sănătos? Arăţi cum ai vrea? Cu relaţiile cum e? Cu celelalte relaţii cum decurge situaţia? La serviciu cum merge? Timpul liber e destul? Te distrezi cât trebuie? Te odihneşti cât trebuie? Nu te mai întreb despre marele vis al vieţii tale, despre idealuri, cultură, învăţătură, cărţi, muzică şi nebunii de-astea, pentru că ai deja faţa aceea de parcă ai fi muşcat cu pathos dintr-o mare lămâie.

Dintre toate ariile vieţii, una sau maximum două merg bine. Pentru restul există... cineva sau ceva care e de vină. Poate fi un eveniment, ceva ce s-a întâmplat şi, de-atunci, lucrurile sunt altfel de cum ar trebui, poate fi cineva care, cu intenţie sau nu, din răutate, invidie, proastă creştere, prostie, nebăgare de seamă sau pur şi simplu din felul său imposibil de-a fi a zădărnicit orice bune intenţii, sau poate că de vină eşti chiar tu. Ar mai putea fi de vină lumea, în ansamblu, sau sistemul, organizaţia, ţara, alcătuirea societăţii, dar aceste motive ţin ori de o metafizică de proastă calitate, pe care nu o luăm în seamă, ori de paranoia.

Aşadar, cine e de vină? a) un eveniment; b) o persoană; c) tu. Oricare ar fi răspunsul, oricât de corect ar fi, vestea proastă e că lucrurile nu vor merge mai bine atâta vreme cât altceva e de vină, dar nici când altcineva e de vină. Vestea şi mai proastă e că lucrurile nu vor merge deloc mai bine dacă tu eşti de vină, oricât de responsabil şi serios ţi s-ar părea că te dai. Răspunsul corect poate fi oricare, lucrurile vor merge mai bine numai dacă le schimbi. Dacă faci ceva! Fără să-ţi mai pese cine e de vină.