Jun 10, 2010

La începutul fenomenelor

Birmingham este locul de unde a început revoluţia industrială. James Watt, inventatorul maşinii cu aburi, împreună cu prietenii săi "lunari" (despre care voi scrie şi separat, pentru că e vorba probabil de cel mai puternic şi valoros think-tank din Istorie) au declanşat în acest oraş o nouă formă de producţie a bunurilor: industria.


Între primele echipe de fotbal profesionist din lume se află Aston Villa (1874) şi Birmingham City (1875). Birmingham este locul de unde a început liga profesionistă de fotbal din Anglia. Nu mai fac risipă de vorbe pentru a arăta importanţa acestui demers, pentru că suntem în timpul campionatului mondial şi astea se leagă.

Birmingham este locul de unde a început muzica heavy metal. Trupe ca Black Sabbath şi Led Zeppelin sunt din Brum (prescurtarea locală), dar tot "brummies" sunt şi cei de Judas Priest şi Ozzie Osbourne. Pentru cei deranjaţi de sonorităţile dure, mai spun că Birmingham este locul de unde a început rockul progresiv prin cei de la Moody Blues. Birmingham este locul de unde a început să se impună şi muzica reggae, prin trupe ca Steel Pulse, Musical Youth sau UB40.

Birmingham este locul de unde a început noua literatură a fantasticului istoric, prin J.R.R. Tolkien, dar şi cea plină de umor al jurnalului de campus, prin David Lodge.

Birmingham este locul unde a început să se joace jocul modern de... tenis! Aplauze!

Birmingham este locul unde există o piaţă de mărfuri (Bull Ring - taurul ăla din poze e simbolul său) înfiinţată în 1166. Mai are niţeluş şi împlineşte mileniul! Birmingham este locul unde a început industria mondială a bijuteriilor. Cartierul Bijuteriilor - Jewelery Quarter - are încă peste 200 de producători - comercianţi cu firme care datează, unele de sute de ani.

Dar toate astea nu înseamnă nimic pe lângă ce este Birminghamul acum. Are un centru comercial gigantic, arene sportive de anvergură mondială, canale amenajate pentru agrement (mai multe decât Veneţia), istoria la locul ei, catedrale, mari săli de concerte, grădini superbe, universităţi de top, muzee spectaculoase şi aşa mai departe. Şi, precum spuneam, am fost pe-acolo, cu iubita mea, şi am făcut şi multe poze. Iată încă o serie.