Nov 15, 2012

Contează şi ce nu faci

Marele secret al reuşitei în viaţă în aceste vremuri este... educaţia? Nuuuu! Exclus. Am putea spune chiar că o educaţie bună e garanţia lipsei de succes în viaţă. Atunci poate... lipsa educaţiei.

Nici atât: cretinii care au succes sunt doar vârful asibergului. În realitate, lumea e mult mai plină de cretini decât avem tendinţa să credem noi, ăştia care ştim alfabetul. Deci care e secretul atunci?

Secretul este, pe de o parte, să faci ceea ce propria ta natură te determină să faci. Să trăieşti din ceea ce îţi face plăcere, din ceea ce ai face chiar dacă ar trebui să plăteşti pentru asta. Să îţi găseşti şi să îţi manifeşti talentul special.

O educaţie bună înlesneşte capacitatea oamenilor de a-şi descoperi marele talent. În acelaşi timp însă, o educaţie bună îi îndepărtează pe cei mai mulţi de domeniul în care ar fi putut cu adevărat să exceleze.

Aşa se explică faptul că avem idioţi miliardari şi profesori universitari mediocri. Avem analfabeţi străluciţi şi medici, ingineri, avocaţi, funcţionari care nu sunt neapărat proşti la ceea ce fac, doar că nu sunt buni.

Secretul este, aşadar, pe de altă parte, să nu faci ceea ce nu-ţi place. E la fel de important.

O educaţie bună, de obicei, împiedică succesul prin aceea că oamenii dau atenţie propriilor slăbiciuni şi încearcă să le remedieze.

La şcoală, trebuie să obţii note bune la toate materiile. Dacă o disciplină nu te atrage, în loc de a o evita, cum spune leagea succesului, şcoala te sileşte să te concentrezi tocmai asupra acesteia.

În timp ce tu te străduieşti să-ţi rezolvi slăbiciunile, ignorându-ţi talentele (după principiul că "nu te mai las la cercul de desen până nu-ţi repari media la istorie"), oierul needucat face dimpotrivă şi ţi-o ia înainte.

Avem aşadar două feţe ale aceleiaşi monede de aur:
1. fă mai mult din ceea ce te pasionează şi
2. încetează să mai faci ceea ce nu ţi se potriveşte.

Apropo: la interviuri, când te întreabă de slăbiciuni, răspunde sincer: nu-mi place să lucrez după program, nu sunt organizat(ă), îmi displace să dau telefoane la necunoscuţi sau orice probleme mai ai, pentru că a nu-ţi recunoaşte şi respecta slăbiciunile înseamnă a arunca la gunoi jumătate din succesul tău.