Jun 30, 2010

Stări şi pase

Ce este o pasă proastă? Când treci printr-o serie de lucruri neplăcute şi iţi dai seama că nu mai ai tragerea de inimă normală pentru lucrurile pe care le faci în mod obişnuit, atunci zici că treci printr-o pasă proastă. Ce vorbă ciudată... Iar astalaltă cu tragerea de inimă e şi mai ciudată. Dar vine în cele din urmă un moment de prospeţime, cum spunea Nichita Stănescu, când faci o serie de lucruri şi brusc, în toiul lor, te opreşti şi-ţi spui: ia uite, domnule!

Dar viaţa e o serie de pase care cuprind în ele o serie de stări. Starea se deosebeşte de pasă în următorul fel: în timp ce starea reflectă modul de a ne purta trupurile şi sufletele (cum ne mişcăm, ce ne închipuim şi ce ne spunem în minte), pasele sunt, exact ca în sport, ceea ce primim din partea celorlalţi, sau a timpului, a mediului, a secolului.

Vrei să scoţi pe cineva dintr-o pasă proastă? Dă-i o pasă bună! Vrei să ieşi tu dintr-o pasă proastă? Fă la fel, dă cuiva o pasă bună... dacă nu-i nimeni pe-aproape să te tragă de inimă!