Nov 12, 2012

Succesul fără împlinire e eşec

Întrebarea nu mai este doar cum să obţii ceea ce vrei, ci şi cum să te bucuri de ceea ce obţii sau ţi se oferă. Nu doar cum ajungi la un rezultat contează, ci şi cum să fii fericit în timpul ăsta.

Sunt oameni care au obţinut totul şi, odată ajunşi în vârf, se întreabă: asta e tot? Confruntaţi cu un imens gol interior, nu găsesc absolut niciun motiv să meargă mai departe. Sunt mulţi, foarte mulţi în situaţia asta.

Imaginează-ţi un pilot de Formula 1 care aleargă fără a opri pentru reumplerea rezervorului. Are un avans de multe secunde faţă de restul piloţilor, amalgamaţi în plutonul de urmărire. Deodată însă, în mod predictibil, ceva grav se întâmplă şi nu mai poate continua. Încearcă, se zbate, zmuceşte acceleraţia, deznădăjduieşte în cele din urmă şi părăseşte cursa...

În vreme ce unii preferă să stea întinşi la soare pe o plajă din Pacific, un alpinist se luptă cu stânca, gerul şi pericolul pentru că îi place mai mult. Dar ceea ce îi place nu este să ajungă în vârf, asta nu-i o satisfacţie prea mare, mai ales dacă tocmai atunci îţi trece un avion, calm, pe deasupra. Marea artă e urcuşul, abilitatea, dexteritatea, măiestria.

De asemenea, nu sfârşitul cântecului îl motivează pe cântăreţ, ci cântatul propriu-zis, împlinirea de a permite muzicii să se filtreze prin trupul şi personalitatea lui.

Avem nevoie cu toţii de un viitor irezistibil, sau, cum spunea Sfântul Pavel, de nădejde. Deznădejdea e păcat.

A te bucura de viaţă e o artă fără reţete, dar cel puţin atât am apucat să observ şi eu, că e bine să te opreşti, din vreme în vreme, pentru a-ţi umple rezervoarele.

Asta înseamnă, pe de o parte, să asculţi şoapta destinului din spatele gălăgiei cotidiene. Pe de altă parte, înseamnă să-ţi asumi răspunderea pentru propria fericire. E o decizie ca oricare alta.

A nu-ţi asuma responsabilitatea pentru modul în care te simţi şi doreşti să te simţi, înseamnă, efectiv, a-ţi lăsa viaţa în bătaia vâtului, căci ceea ce doreşti de fapt, la urma urmelor, e să te simţi într-un anumit fel.

A-ţi stabili clar obiectivele, a crea în corpul şi în sufletul tău emoţiile pe care ai decis să le experimentezi, a-ţi conduce viaţa după propriile reguli şi a-ţi creea un viitor frumos în minte sunt eforturi şi priorităţi absolute.

Nu le poţi ignora, pentru că viaţa petrecută la întâmplare nu valorează mare lucru, mai ales când cântecul ajunge la sfârşit.