Aug 11, 2010

Calitate contra criză

Formulez unele principii de calitate pentru diversele împrejurări ale vieţii. În vremuri bune, ele sunt menite să consolideze un mod de viaţă curat, sănătos, natural, în care bucuria este mai degrabă un fel de a fi decât ceva ce ţi se întâmplă. În vremuri rele, cred că sunt pur şi simplu o necesitate: întoarcerea la firescul existenţei noastre.

Calitatea muncii tale depinde de timpul alocat problemelor fundamentale. Concentrează-te, la serviciu, pe chestiunile importante pe termen lung, acelea de care n-avem timp niciodată, din pricina urgenţelor. Încetul cu încetul, cu cât reuşeşti să strecori mai multe astfel de preocupări în ziua ta de lucru, cu atât munca va deveni mai interesantă şi mai aducătoare de confort.

Calitatea timpului liber ţine de complexitatea şi integrarea socială a activităţilor. Aceasta înseamnă că va fi cu atât mai preţios acest timp cu cât îţi solicită abilităţi mai dezvoltate şi cu cât contribuie mai mult la interacţiunea cu ceilalţi. Televiziunea e, de pildă, una dintre cele mai proaste alegeri, cu excepţia emisiunilor care îţi solicită puterea de înţelegere (ex: scheme de joc) sau care prilejuiesc petrecerea timpului respectiv împreună cu alţii. Formula care mi se pare mie perfectă este mişcarea în aer liber (gratis!), alături de un timp zilnic pentru un hobby, un timp pentru lectură şi un timp dedicat exclusiv celor dragi. Indiferent de formulă, secretul este să nu laşi timpul liber la întâmplare. Planifică-l!

Calitatea vieţii se măsoară în momentele unice, pe care le iei cu tine şi le porţi în suflet. Concentrează-te, acasă, pe valoarea minutelor petrecute cu ai tăi. Fiecare vorbă, atingere, lucru făcut împreună cu cei dragi are ceva interesant şi ceva frumos. Acestea trebuie redescoperite. Chestiile care te plictisesc sau te enervează sunt, în realitate, distractive şi, dacă te-ai vedea dinafară, ai zâmbi. Zâmbeşte!

Calitatea sănătăţii tale depinde de ce mănânci. Ascultă sfatul lui Hipocrate şi tratează mâncarea drept medicament şi medicamentul drept mâncare. În acest fel, te tratezi imperial la preţ de criză. Îţi vor mulţumi şi stomacul, şi portofelul. Câteva fructe dimineaţa, o gustare de cereale integrale cu lapte sau iaurt degresate, ori cu suc de morcovi, apoi o salată, eventual cu brânză, peşte sau ou, pe cât de simplă pe atât de bună, iar seara o porţie de legume cu orice, multă apă pe parcursul întregii zile, iată doar un exemplu că poţi fi sătul şi din ce în ce mai sănătos la un preţ rezonabil (dacă eşti profesor, expert guvernamental sau altele asemenea, o punguţă de covrigei sau o "Eugenia" la ora 10, un ceiuţ seara şi multă apă de la robinet).

Calitatea acestei crize constă în posibilitatea de a pierde capital fără a pierde lecţia. Să ne creştem, pe cât posibil, calitatea vieţii în zonele pe care de obicei le ignorăm poate fi un mod de a folosi criza ca pe un avantaj delicat. Toate acestea nu înseamnă să nu-i înjurăm pe cei vinovaţi de mizeria din ţară. Eu le-aş face şi altceva, dar acum prefer să mă delectez cu o lectură de mare calitate.