Aug 14, 2010

Cubul lui Rubik, după 30 de ani de calcule

UPDATE Sunt exact 43.252.003.274.489.856.000 de poziţii posibile ale cubului. În reclame, se spune adesea că jocul are miliarde de poziţii, deoarece ordinele mai mari de mărime sunt greu de înţeles de mulţi. Dacă s-ar pune cap la cap cuburi Rubik de 57 mm fiecare într-o permutare diferită, epuizând toate posibilităţile, şirul ar avea 261 de ani lumină lungime. (Wikipedia)

Am aflat de la ATP Washington că o echipă internaţională de cercetători, folosind calculatoare împrumutate de către Google, a demonstrat că, pornind de la orice combinaţie, Cubul Rubik poate fi rezolvat întotdeauna în 20 de mişcări sau mai puţin.

"Fiecare rezolvitor al cubului foloseşte un algoritm, care este o secvenţă de paşi pentru rezolvare", a spus echipa de matematicieni, printre care se numără Morley Davidson din Ohio, Kent State University, inginerul Google John Dethridge, profesorul german de matematică Herbert Kociemba şi Tomas Rokicki, un programator din California. "Există mulţi algoritmi diferiţi, variind în complexitate şi număr de mutări necesare, dar cele care pot fi memorate de un muritor necesită de obicei mai mult de patruzeci de mutări. Să presupunem că Dumnezeu ar folosi un algoritm mult mai eficient, unul care utilizează întotdeauna cea mai scurtă secvenţă de mutări; acest lucru este cunoscut sub numele de algoritmul lui Dumnezeu. La sfârşit, Numărul lui Dumnezeu a fost dovedit a fi 20."

Cercetarea încheie o căutare de 30 de ani pentru cel mai eficient mod de a alinia corect cele 26 de cuburi colorate care alcătuiesc invenţia din 1974 a lui Erno Rubrik. "A fost nevoie de cincisprezece ani după introducerea cubului pentru a găsi prima poziţie care se poate rezolva în 20 de mutări", a declarat echipa. "Este rezonabil ca cincisprezece ani după aceea, să dovedim că douăzeci de mişcări sunt suficiente pentru toate poziţiile." Cu ajutorul calculatoarelor împrumutate de către Google - compania nu dezvăluie cât de multe sau cât de puternice sunt - echipa a studiat miliarde de poziţii ale cubului, rezolvându-le, pe rând, pe fiecare, în perioade de "doar câteva săptămâni."

Studiul se bazează pe munca unui adevărat panteon de cercetători Rubik, începând cu Morwen Thistlethwaite, care în 1981 a arătat că 52 de mişcări sunt suficiente pentru a ajunge la soluţie din orice poziţie. Până în mai 1992, Michael Reid a arătat că 39 de mutãri sunt întotdeauna suficiente. Numai o zi mai târziu, Dik Winter l-a subcotat, arătând că 37 de mutări funcţionează.

Actualul record mondial al rezolvitorilor este deţinut de olandezul Erik Akkersdijk care a rezolvat cu succes cubul în doar 7,08 secunde.