Dec 13, 2012

Cum controlezi un elefant

Fără o metodă eficientă de dresaj, indienii care stăpânesc elefanţi ar fi într-un permanent pericol. Elefantul e inteligent şi blând, dar ce te faci dacă îi sare ţandăra, oricare ar fi motivul?

Indianul are o metodă, verificată în sute de ani, de a zdrobi iniţiativa elefantului. De când e pui, îi leagă unul dintre picioarele din spate, cu o sfoară, de un copac. Micuţul poate încerca de oricâte ori să se desprindă, nu va putea.

De fapt, cu cât încearcă mai mult, cu atât metoda e mai eficientă. Fenomenul care se produce e cunoscut de psihologi sub denumirea de neputinţă dobândită.

Altfel spus, tot în limbajul consacrat al materiei, este vorba despre pesimism. Elefantul învaţă, pe calea cea grea, că nimic din ce ar putea face pentru a se elibera nu funcţionează.

Elefantul adult, marele de el, uriaşul de el, ar putea rupe cea mai solidă legătură, chiar şi copacul cu totul, dacă ar încerca.

Dar nu încearcă. Inteligent fiind, a priceput că e în zadar.

Mulţi dintre noi suntem nişte „elefanţi”, nişte uriaşi care se cred mici şi nevolnici, care au învăţat foarte bine, din surse sigure, că posibilităţile sunt limitate, că nu are rost să crezi că poţi reuşi... nici măcar n-are sens să încerci.

Aceia care reuşesc sunt nişte privilegiaţi ai destinului implacabil, care pe noi ne-a aruncat undeva la marginea existenţei. Mai mult decât atât, optimiştii nu  pot fi decât nişte idioţi placizi, incapabili să priceapă marea neputinţă.

Cum te-ai simţi dacă ai lăsa dracului toate convingerile conform cărora eşti lipsit de şanse, dacă ai fi sigur că-ţi poţi trăi visul după ce rupi lanţul, dacă mănânci jăratic, dacă eşti dispus să iei viaţa în piept?

Cum ar fi dacă ai lua chiar acum o decizie, una singură, ştii tu care, aceea pe care ai amânat-o de multă vreme, şi ai hotărî că nimic nu te poate opri?

Cum crezi că se va simţi uriaşul din tine când va observa cât de subţire e cureluşa care-l ţinea legat de atâta amar de vreme?