Sep 18, 2012

Ce vor oamenii

Aş putea face o minunată introducere despre importanţa şi relevanţa acestui subiect, precum şi despre excepţionala mea documentare. Să trecem peste. Menţionez doar că sinteza care urmează, construită de mine, foloseşte studiile experimentale şi teoretice a cinci autori, dintre care trei sunt cercetători în domeniul psihologiei.

Oamenii îşi doresc nr. 1: să se simtă confortabil, nr. 2: să se simtă luați în seamă şi nr.3: să simtă că evoluează. Fiecare dintre aceste dorinţe se compune din câte două nevoi contrare şi complementare, aşa ca yin şi yang, după cum urmează.

Pentru a ne simţi bine, avem nevoie de certitudini. Nu putem trăi în necunoscut, în beznă, şi, în principiu, vom face absolut orice pentru a evita confuzia şi derivă. Majoritatea eforturilor noastre se îndreaptă către asigurarea certitudinii.

După aceea însă urmează nevoia de incertitudine, în sensul de surpriză, varietate, distracţie. Dacă totul în viaţa noastră e aşezat, pus la punct, ordonat, bine "aşternut", nu ne vom simţi confortabil, ci plictisiţi. De aceea, avem nevoie de noutate.

Pentru a ne simţi luați în seamă, avem nevoie să fim acceptaţi, înţeleşi, iubiţi. Avem nevoie să ni se dea mereu semne că existăm pentru ceilalţi. Izolarea şi dezumanizarea sunt aproape sinonime. Rar am întâlnit vreun depresiv care să nu-şi justifice starea cu impresia că nimănui nu-i pasă de el. De aceea îşi şi provoacă starea respectivă, de regulă, ca un fel de strigăt mut de ajutor sau milă: nu mă vedeţi că exist şi eu, răilor?

Când rezervorul dragostei este suficient de plin, apare nevoia de a fi important. Nu putem suporta nici să fim obiectul grijii, milei, atenţiei tot timpul. Vrem atunci să dobândim apreciere, laude şi aşa mai departe. Vrem stimă, vrem recunoașterea valorii noastre individuale.

Pentru a ne simţi vii şi fericiţi avem nevoie să creştem, să ne dezvoltăm, să ne proiectăm un viitor. Plafonarea, în lumea biologică, este începutul drumului spre moarte. Din această constatare provine şi avertismentul: dacă nu creşti, mori. Fără a-ţi dezvolta mintea, trupul şi sufletul nu poţi trăi şi vei face orice să găseşti căile, sursele şi resursele pentru a ajunge mâine mai sus decât azi.

Are însă şi dezvoltarea personală o contra-nevoie, şi anume aceea de contribuţie. Dacă eşti puternic, deştept sau sensibil şi asta nu foloseşte nimănui, frustrarea poate fi enormă. Câteodată, nevoia de contribuţie singură poate asigura, dacă este satisfăcută la modul colosal, toată fericirea de care avem nevoie ca oameni.Aşadar, povestea pe scurt este aşa:
  • Pentru a evita confuzia şi nesiguranţa acestui univers în care am fost azvârliţi, avem nevoie de certitudine. 
  • Prea multă certitudine duce la plictiseală şi avem nevoie de varietate pentru a o evita. 
  • Durerea indiferenţei e insuportabilă şi, deci, avem nevoie de acceptare şi dragoste, de a fi integraţi, contopiţi. 
  • Dar imediat avem nevoie să ne remarcăm, să ne diferenţiem, să fim altfel, să fim importanţi. 
  • Avem nevoie disperată să nu rămânem pe loc, să nu alunecăm în trecut, să ne dezvoltăm. 
  • Însă Dumnezeu, în infinita Ei înţelepciune, ne-a dat-o şi pe aceea de a contribui la binele celorlalţi.
O aplicare imediată a acestei scheme conceptuale este dată de posibilităţile fiecăruia dintre noi de a ne descurca atunci când lumea nu ne ajută la satisfacerea acestor dorinţe.

Triada e veche, a virtuților creștine, am mai invocat-o: credinţa acoperă nevoia de certitudine, dragostea acoperă nevoia de acceptare, iar nădejdea pe aceea de creştere, de dezvoltare, de viitor irezistibil.

Ordinea nu este neapărat aceasta. Fiecare pare să aibă o ierarhie proprie a acestor necesităţi. A ta care este? Ai în primul rând nevoie de certitudine sau de dragoste, de importanţă sau de a contribui la binele celorlalţi?


O altă aplicare este consolidarea sau evaluarea unei relaţii. Te poţi întreba, bunăoară, câtă certitudine/ varietate, dragoste/ importanţă, creştere/ contribuţie îţi oferă relaţia ta şi cât din toate acestea oferi tu pentru celălalt. Invitaţia mea este aceea de a căuta şi alte moduri de a aplica schema, pentru a te ajuta pe tine şi pe ceilalţi în clarificarea scopurilor.