Jan 21, 2011

Un destin unic: Tsutomu Yamaguchi

Tsutomu Yamaguchi

Tsutomu Yamaguchi şi doi muncitori se aflau la Hiroshima pentru o excursie de afaceri de trei luni. În timp ce se pregăteau să părăsească oraşul, Yamaguchi a văzut un avion pe cer, apoi o fulgerare extraordinară. Dintr-o dată, a fost aruncat la pământ, orbit, surzit şi pe jumătate ars. Explozia bombei atomice a avut loc la doar două mile departare, dar el a supravieţuit, reuşind să se târască într-un adăpost. A doua zi s-a întors acasă... la Nagasaki!

Pe data de 9 august, pe când Yamaguchi îi povevstea experienţa teribilă unui coleg, cea de-a doua bombă a fost lansată asupra oraşului Nagasaki. Explozia a fost la mai putin de doi kilometri depărtare, dar el a rămas întreg, deşi cu arsuri şi febră suferite în timpul aceleiaşi săptămâni.

Yamaguchi a fost unul dintre cei doar o sută de oameni prezenţi la ambele explozii, dar singura persoană recunoscută de guvernul japonez ca supravieţuitor al acestora. La început se credea că nu a fost afectat de radiaţii şi că leziunile suferite au fost arsuri. Acest lucru s-a dovedit a fi fals; în 2009 el a fost diagnosticat cu cancer la stomac, în fază terminală. Boala i-a luat în cele din urmă viaţa. El a murit anul trecut, la vârsta de 93 de ani. În timpul vieţii sale, el a continuat să lucreze, în diferite locuri de muncă, şi să ţină prelegeri împotriva folosirii armelor atomice.