Jul 20, 2014

Mult noroc, domnule Gorsky!

Toată lumea îşi aminteşte celebrele cuvinte rostite de astronautul Neil Armstrong în momentul în care, coborând treptele modulului lunar, a făcut primul pas pe solul selenar: "un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire".

Neil Alden Armstrong (1930 - 2012)
Dar el a mai spus și o altă frază, nu tocmai la fel de celebră, însă cu totul enigmatică. Ultimele vorbe rostite de Armstrong pe Lună, imediat înainte de a urca înapoi treptele modulului, au fost: "Mult noroc, domnule Gorsky!".

Cei de la NASA au crezut că a fost o remarcă la adresa unui cosmonaut rival sovietic. Cu toate acestea, la verificare, nu s-a constatat existenţa niciunui Gorsky în programele spaţiale ruse sau americane.

De-a lungul anilor mai multe persoane l-au chestionat pe Armstrong cu privire la înţelesul acelei remarci, dar el întotdeauna s-a mulţumit să zâmbească misterios.

În data de 5 iulie 1995, în Tampa Bay, Florida, în timp ce răspundea la întrebările din urma unui discurs, un reporter a adus în discuţie problema veche de 26 de ani. După tot acest timp, Armstrong a oferit un răspuns. Domnul Gorsky murise în cele din urmă şi cosmonautul a simţit că putea răspunde la întrebare.

Când era mic, se juca baseball cu un prieten în curtea din spate. Prietenul lui a lovit o minge care a aterizat în faţa ferestrei vecinilor săi, domnul şi doamna Gorsky. Când s-a aplecat pentru a ridica mingea, micul Armstrong a auzit-o pe doamna Gorsky strigând la domnul Gorsky: "Sex doreşti tu? Sex?! O să mai fac sex cu tine atunci când copilul de alături o să umble pe Lună!"

Aceasta este o legendă urbană despre Neil Armstrong, cel mai probabil falsă, care circulă din 1995.