Mar 5, 2011

Care este cel mai bun

Update: Am văzut şi True Grit. Nu m-a înşelat simţul cultural: este un film excelent. Pe ce pune mâna Spielberg iese bine.

Am văzut The King’s Speech, cel mai premiat film la ultimele Oscaruri. Dacă îmi pun încrederea în criticii de film şi îmi doresc să-l văd pe următorul film ca valoare din 2010, care ar fi acela oare? Cred că este remake-ul True Grit, care nu a luat niciun Oscar. De ce? Răspunsul are legătură cu mitologia şi cu sportul.

A existat în Antichitate un erou care, spre deosebire de concurenţii olimpici specilizaţi pe o singură probă, era priceput şi la săritura în lungime, şi la aruncarea suliţei şi a discului, la alergare, la luptă, dar la niciuna dintre acestea nu era cel mai bun. Numele lui era Peleu şi, pentru el, prietenul său Iason, liderul argonauţilor, se spune că a inventat o probă specială care să cuprindă toate cele cinci discipline: pentatlonul.

True Grit, Jeff BridgesTrue Grit, în analogie, deşi nu a câştigat la nicio categorie, a fost filmul cu cele mai multe nominalizări. Este o matematică a campionatului, s-ar putea spune, care decide că nu meciurile directe sunt decisive, ci performanţa de ansmblu. Aplicată la Oscaruri, această matematică ar ţine cont de nominalizări, iar când există un film care se detaşează clar la acest capitol trebuie lut în seamă, chiar dacă întâmplarea face să nu fi câştigat niciun premiu.

Peleu n-a fost doar un erou şi un super sportiv, a fost şi tatăl lui Achile şi soţul zeiţei Thetis. La nunta lor s-a întâmplat acel incident memorabil, cu mărul zeiţei Eris, Discordia, care a născut, practic, toată intriga Iliadei. Şi uite ce m-am gândit: poate că aşa este cu fiecare dintre noi. Poate că nu trebuie să fim neapărat cei mai buni din lume, ci e destul, probabil, să fim rezonabil de buni la toate capitolele vieţii noastre.
There was an error in this gadget