Apr 18, 2014

Furia este un cărbune încins

Furia este unul dintre acele subiecte sensibile, importante, universale, de care ştiinţa se ocupă îndelung (fără cine ştie ce rezultate), dar faţă de care eu cred că abordarea religioasă e mai eficientă, ba chiar mai temeinică.

Ne-am obişnuit cu explicaţii ştiinţifice pentru aproape orice şi problema este că logica noastră are o capacitate slabă de a subîntinde complexitatea fenomenelor. Psihologia şi sociologia, ştiinţele sociale în genere, au arătat de-a lungul câtorva generaţii de teoreticieni că, deşi pot conceptualiza cu uşurinţă, sunt aproape nepuntincioase în a aduce vreun folos real oamenilor şi societăţii.

Înţelegerea de care cei mai mulţi dintre oameni au nevoie a fost furnizată de religie şi de filozofie în moduri care nu au putut fi complet înlocuite de ştiinţă. Consider faptul regretabil, în paranteză fie spus. Totuşi, modul nostru de a înţelege lumea este esenţialmente metaforic. Înţelegem prin analogii şi comparaţii.

În acest sens, lumea a avut patru Învăţători, oameni de o însemnătate crucială, cum le spunea filozoful Karl Jaspers, care au ştiut să predea cele mai adânci cunoştinţe despre lume şi om în cele mai simple şi digerabile forme. Ei au fost Buddha, Confucius, Socrate şi Iisus. Probabil cel mai frumos exemplu de persuasiune l-a oferit Iisus chiar de la nivelul discuţiei cu apostolii. Pescarilor Andrei şi Petru nu le spune că îi trimite să recruteze adepţi sau să facă prozeliţi. Le spune să devină pescari de oameni. Aşa vorbeşte un Învăţător.

Majoritatea învăţăturilor acestor maeştri sunt psihologie de înaltă clasă, explicată pe înţelesul oricui. Iisus insită asupra iertării greşelilor celuilalt ca modalitate de a obţine iertare pentru propriile greşeli. Toţi avem momente când ne ieşim din fire, când suntem furioşi şi nu mai vedem limpede faptele şi îi judecăm pe ceilalţi prea emoţional. Atunci e momentul să ne amintim de bârna din propriul ochi, cum spune Iisus, să nu judecăm pentru a nu fi judecaţi.

Iar Buddha a găsit următoarea superbă explicaţie. A te înfuria pe celălalt e ca şi cum ai dori să arunci în el cu un cărbune încins. Te apleci şi-l apuci, dar tu eşti cel care se arde!