Apr 28, 2011

În ritmul inimii

Cine dintre noi nu şi-a dorit, la un moment dat, o pauză îndestulătoare de odihnă? Să te saturi de stat! „Mi-e sete de repaos”, se văita până şi Luceafărul din cer. În armată, ordinul „Pe loc repaus!” vine întotdeauna ca o veste bună. Vestea rea este că repaus pe loc nu există: Universul e în continuă mişcare.

De la undele microscopice ale existenţei şi până la grandioasa muzică a sferelor, de la colcăiala clocotitoare a cuarcilor până la roiurile galactice, totul în lume este oscilaţie, vibraţie, mişcare. În aşa măsură încât este mai corectă afirmaţia că fără mişcare nu ar exista materia, decât aceea că nu există materie nemişcată.

Secretul mişcării fundamentale însă este ritmicitatea. Ce deosebeşte mişcarea tonică, odihnitoare, energizantă, de cea consumatoare de energie: ritmul. Tigrul nu stă în cuşcă. Dacă ar sta, ar obosi cumplit. Se mişcă ritmic. Balansoarul şi hamacul par mai odihnitoare decât patul rigid.

Fireşte, pentru a fi benefic, ritmul mişcării trebuie să se potrivească fiinţei. Pranayama, sistemul de tehnici de respiraţie yoga, realizează energizarea întregului organism prin ventilarea ritmică a plămânilor. Multe dintre rugăciunile, incantaţiile sau mantrele tradiţionale induc liniştea spiritului prin repetarea ritmică a unor fraze.

Metronomul intern uman pare a fi potrivit pe ritmul valurilor mării. De aceea muzica barocă, la un ritm de aproximativ 60 de bătăi pe minut, este atât de odihnitoare şi favorizează atât de evident activitatea intelectuală, dar şi starea de bine a plantelor şi animalelor domestice expuse acestui ritm.

Odihna este deprinderea ritmului. Ritmul respiraţiei, dar şi al vieţii în general. Contrar opiniei comune, odihna este ritual, cadenţă, disciplină, tempo, normă, lege, măsură, program. Soldatul, care are cea mai acută nevoie de odihnă, nu doarme: el execută programul de somn.

Dansul şi poezia, înainte de a fi creative şi originale, sunt ordonate şi ritmice. Ca şi inima, care nu oboseşte lucrând, ci doar atunci când e scoasă din ritm.