May 26, 2011

Un atractor temporal straniu

Update: Sunt în întregime de acord cu ipotezele exprimate în acest articol. Concluzia, din nefericire, e falsă.

Pot ori să întârzii, ori să ajung prea devreme. Şcoala începe la ora 8 de dimineaţă. Dacă plec de-acasă între 7.00 şi 7.40, ajung cu Mircea la şcoală în intervalul dintre 8.10 şi 8.20. Asta arată că, undeva pe la jumătatea acestui interval de plecare, pe la 7.20 aşadar, e un vârf al mediei de trafic. Creşterea traficului într-un interval de 5-10 minute este suficient de mare pentru a mă întârzia 35-40 de minute. Dacă, în schimb, plec de-acasă înainte de ora 7, atunci ajung la şcoală în numai 15-20 de minute.

De-a lungul drumului dintre casa mea şi şcoală, s-au construit în ultimii 3 ani foarte multe locuinţe, fără a se lua nicio măsură pentru adaptarea la noile cerinţe de trafic. Astfel, graficul orar al transportului a făcut o „burtă” nepermis de mare.

Fireşte, cei care locuiesc, să spun aşa, în josul drumului, mai aproape de destinaţie, pleacă de acasă mai târziu şi astfel, din punctul de vedere al celui care vine de departe, o bună bucată de timp dispare pur şi simplu din graficul orar, acoperită fiind de această curbură a graficului timpului. Cu alte cuvinte, economia de timp dintr-un anume segment orar se compensează cu un plus de trafic „egal şi de sens opus”.

Atractorul temporal straniu este format aşadar din aceste două puncte orare de sosire, 7.15 (care înseamnă ca Mircea să aştepte trei sferturi de oră pe-afară) şi 8.15 (care înseamnă să întârzie), în jurul cărora se coagulează toţi timpii de sosire, indiferent la ce oră aş pleca.


PS1: "Atractor straniu" e un termen din fizică.

PS2: Noua mea Dacia Logan are 19 km. la bord, care includ drumul până acasă şi un tur inaugural al Domneştilor. E albă şi, mai ales, are cotieră! 

There was an error in this gadget