Jun 18, 2011

Fericirea de a fi român

România este ţara care îţi oferă cele mai multe satisfacţii. În nicio altă ţară din lume nu se poate întâmpla să explodezi de fericire, să simţi o exaltare şi, în acelaşi timp, o uşurare de nedescris pentru cele mai obişnuite dintre lucruri, cum ar fi: obţinerea unei cărţi de identitate, a unui certificat de înmatriculare, a unui paşaport şi aşa mai departe. În tot restul ţărilor lumii, acestea sunt simple formalităţi. Te duci, le iei, gata. La noi, nuuuuu merge-aşa. 

La noi faci 40 de cozi, plăteşti 25 de taxe la 38 de ghişee diferite, te învoieşti de la serviciu de 9 ori pentru acelaşi rahat de bonuleţ cu ştampiluţă pe care trebuie să ţi-l elibereze o autoritate de care n-ai auzit în viaţa ta, care nu are site, telefon, nimic... Eşti în zona crepusculară. Dacă ai veni din altă ţară la noi, în mod sigur ai crede că eşti într-un mare joc de tip Big Brother, regizat la scară naţională special ca să-ţi testeze la maxim toate capacităţile de adaptare şi rezistenţă nervoasă. 

Dar, de fapt, aşa şi este la noi. De aceea, obţinerea unui certificat de înmatriculare în România e o bucurie pe care străinii nu o pot experimenta. Pentru ei, e un simplu act. Pentru noi e un trofeu! Când îl obţii, trăieşti în realitate triumful de a fi absolvit cel mai al naibii traseu de supravieţuire pe care o administraţie ţi-l poate oferi. Cu toată această fericire, parcă tot mai comod e să fii neamţ: în Germania nu trebuie decât să te naşti şi ei se ocupă de restul.