Jul 5, 2011

Bacalaureat 2011, un soi de Olimpiadă Specială

Nu m-am grăbit cu o părere despre marea temă a acestui Bac, pentru că am vrut să studiez toate subiectele şi circumstanţele, astfel încât am constatat că, pentru a lua notă aproape de cea maximă, la oricare dintre discipline, o lectură simplă a manualului ar fi fost suficientă.

Nu cred că s-ar cere mai mult de două săptămâni de pregătire, la fiecare dintre materii, pentru un rezultat onorabil, la cele mai îngăduitoare pretenţii. Însă pentru a pica, la oricare dintre discipline, trebuie să fii absolut şi complet idiot, retardat sau, după caz, idioată ori retardată. Tertium non datur.

Am auzit păreri că profesorii ar avea şi ei o vină. Nici nu se pune problema vreunei vini a profesorilor la o asemenea proporţie a dezastrului. Rolul profesorului se putea lua în calcul dacă era vorba de a distinge undeva între nota 8 şi 9, dacă se înţelege ce vreau să spun. E ca şi cum ai pune un ciung în ringul de box cu Lucian Bute şi ai da vina pe antrenorul lui că a fost cotonogit. De altfel, dacă vrei profesori, plăteşte-i.

În mod evident e vorba de o vină a părinţilor care, imbecili fiind la rândul lor, au întreţinut şi încurajat nişte monştri de ignoranţă şi stupiditate. E revoltător că avem în România un asemenea procent de elevi cu dizabilităţi mintale!