Jul 24, 2011

Din afară părea să aibă totul

Mulţi dintre oamenii care păreau destinaţi succesului şi-au luat viaţa în mâini şi şi-au aruncat-o pur şi simplu la gunoi. Amy Winehouse li s-a alăturat recent. Un talent înnăscut rar şi fără precedent. Te face să te întrebi în ce stă adevăratul succes în această viaţă. Mi-am amintit, în acest context, de o pildă din cartea lui Anthony Robbins "Putere nemărginită", pe care o redau în continuare, uşor adaptată.

«Mergea cu motocicleta pe autostradă, cu o viteză de peste 100 km/h când deodată a văzut ceva. I-a atras privirea ceva de pe marginea şoselei şi când a întors din nou capul spre sensul de mers, n-a mai avut timp să reacţioneze. Camionul uriaş din faţa lui se oprise pe neaşteptate. Într-o clipă, în disperarea de a-şi salva viaţa, intră cu motocicleta într-un derapaj înspăimântător care părea să dureze o veşnicie. Printr-o mişcare chinuitor de lentă, el alunecă sub camion. Capacul rezervorului de benzină sări şi se petrecu tot ce se putea mai rău: benzina se împrăştie şi luă foc. Următoarele lui momente de conştienţă le trăieşte pe un pat de spital, cu dureri cumplite, incapabil să se mişte, fiindu-i teamă să şi respire. Pe trei sferturi din corp are arsuri îngrozitoare de gradul trei. Şi totuşi nu renunţă. Se luptă să revină la viaţă şi îşi reia cariera de om de afaceri, ca apoi să sufere o altă lovitură de şoc: cade cu avionul şi rămâne paralizat pe viaţă de la jumătate în jos.

Haideţi să vă mai spun povestea altcuiva şi să vedem împreună ce deosebiri sunt între cei doi oameni. Viaţa acestui om pare a fi mult mai luminoasă. Este un artist fabulos de bogat, cu un talent nemaipomenit şi nenumăraţi admiratori. La vârsta de 21 de ani era cel mai tânăr membru al celebrei trupe de comedie Second City din Chicago. În foarte scurt timp a devenit vedeta consacrată a trupei. Curând după aceea, trupa înregistrează un mare succes la New York. El ajunge apoi unul dintre marile succese de televiziune ale anilor '70. Mai târziu devine unul dintre marile staruri de film ale Americii. Se apucă de muzică şi se bucură iarăşi de acelaşi mare succes imediat. Are zeci de prieteni care îl admiră, o căsnicie fericită, case minunate în New York City şi Martha's Vineyard. Pare să aibă tot ce îşi poate dori cineva.

Care dintre aceşti doi oameni aţi vrea să fiţi? Este greu de închipuit că cineva l-ar prefera pe primul. Dar să vă mai spun câte ceva despre aceşti doi oameni. Primul este unul dintre oamenii cei mai realizaţi, puternici şi plini de viaţă dintre toţi cei pe care îi cunosc. Îl cheamă W. Mitchell, trăieşte şi o duce foarte bine, în Colorado. De când cu accidentul de motocicletă, a avut parte de succes şi bucurie mai mari decât au avut alţii într-o viaţă întreagă. A stabilit relaţii personale fenomenale cu unii dintre cei mai influenţi oameni din America. În afaceri a ajuns miliardar. A candidat chiar pentru Congres, în ciuda chipului său marcat grotesc de accident. Ştiţi care era lozinca sa în campania electorală? „Trimiteţi-mă în Congres şi n-am să fiu acolo doar un tip drăguţ." În prezent, are o relaţie extraordinară cu o femeie foarte aparte şi candidează cu entuziasm pentru postul de vice-guvernator al statului Colorado.

A doua persoană este cineva pe care îl cunoşteaţi bine, care v-a adus probabil multă bucurie şi plăcere. Se numea John Belushi. A fost unul dintre cei mai faimoşi actori de comedie ai vremurilor noastre şi unuldintre marile succese artistice ale anilor '70. Belushi a îmbogăţit viaţa multora, dar nu şi pe a lui. Când a murit la vârsta de 33 de ani de ceea ce reprezentantul Parchetului a formulat drept „toxicitate acută datorată cocainei şi heroinei", puţini dintre cei care îl cunoşteau s-au mirat. Omul care avea totul ajunsese un toxicoman înrăit care nu se mai controla, buhăit şi îmbătrânit peste măsură. Din afară, părea să aibă totul.»