Aug 3, 2011

Lumea văzută de sus

V-aţi întrebat vreodată cum se face că state micuţe şi cu lume puţină au o putere politică şi economică atât de mare, pe când ţări foarte mari şi cu populaţie numeroasă se târăsc prin tot soiul de neajunsuri? O importantă ţară a lumii e Olanda, de pildă. Bangladeş însă e o ţară de 10 ori mai mare ca populaţie. Un olandez câştigă în medie de 24 de ori mai mult şi trăieşte cu 13 ani mai mult. Pakistanul face, ca populaţie, cât 35 de Norvegii (şi-o Letonie pe deasupra). Un norvegian câştigă, în medie, cât 19 pakistanezi şi are o speranţă de viaţă cu 14 ani mai mare. Cum vine asta? Un cetăţean normal din Luxemburg câştigă cât 26 de cetăţeni normali din India (sau cât 48 de cetăţeni din Bangladeş) şi trăieşte cu 16 ani mai mult. Şi pentru fiecare cetăţean din Luxemburg există peste 2400 de cetăţeni indieni.

E ca şi cum ţările ar fi nişte trenuri. Unele mici, ultramoderne, de mare viteză, care ajung imediat oriunde poftesc, iar altele ca nişte imense trenuri de marfă care-şi zdroncăne încheieturile sub inerţia sutelor de vagoane, în vreme ce au şi uitat încotro porniseră. 

Pentru mulți indivizi străvezii intelectual și moral, soluţia evidentă pare să fie în acest tablou, reducerea populaţiei. Unii zic că sunt prea mulţi oameni pe glob şi că ar cam trebui stârpită nişte populaţie, cum ar veni să scăpăm de vagoanele grele care se clatină la coada trenului.

Eu cred că adevărul nu este cel observat de jos, la nivelul trenurilor, ci va trebui să ne urcăm în avion ca să vedem lucrurile mai clar. Cum s-ar putea crede că, omorând, bunăoară, un miliard de indieni, aducând populaţia Indiei la nivelul Statelor Unite, cei rămaşi ar începe să trăiască precum americanii? Din avion se vede că e loc destul pe pământ pentru toată lumea. Majoritatea uscatului e pur şi simplu nelocuită. Din avion pare de neînţeles chestiunea suprapopulării.

Mai este însă un aspect foarte interesant care devine lămurit când e văzut de sus. Când treci pe deasupra, observi că ţările, de fapt... nu există. Sunt doar în mintea noastră. Împărţirea după limba vorbită nu are niciun fundament politic sau economic. E doar un artificiu. Ce poţi cu adevărat vedea de sus sunt oraşele. Marile centre comerciale şi industriale sunt singura realitate geopolitică, restul sunt concepte.

Dacă în loc de un muşuroi gigantic de case la Dhaka ai pune un Amsterdam, s-ar mai ameliora nişte diferenţe.

Mai departe, trecând din avion în satelit, devine limpede că nord-vestul, care nu a avut mult pământ la dispoziţie, a făcut unelte, ateliere, fabrici, centre industriale. Să ne amintim că, în povestea de secol XVII a lui Robinson Crusoe, el îşi aducea unelte din Anglia ca să poată face agricultură în Brazilia. Astfel, occidentalii s-au mulţumit cu spaţii înguste şi oarecum înghesuite în jurul fabricilor şi porturilor, aşadar acolo unde se câştigă din industrie şi comerţ. În vremea asta, pakistanezii se întindeau, ca şi astăzi, lăbărţaţi, pe terenuri care trebuia să fie suficient de întinse pentru a le asigura traiul.

Un francez câştigă de patru ori mai mult decât un turc, dar şi locuieşte într-un spaţiu de patru ori mai restrâns. Un englez câştigă aproape cât 40 de etiopieni, dar se ţine într-un spaţiu mult mai modest ca întindere. Multă lume e surprinsă de spaţiile atât de mici de cazare în Franţa şi Anglia şi Olanda, de benzile auto mai înguste, de economia de spaţiu în genere. Această realitate de la sol îşi păstrează proporţiile şi când e privită din cer.

Văzute deci lucrurile de sus, soluţia reducerii populaţiei e o nebunie. Problema demografică e o manipulare. Am trecut de 7 miliarde. Ei, şi? Mai avem loc de încă pe-atât şi de încă pe-atât. Ar fi cazul însă ca marile centre de comerţ şi industrie să se înmulţească, uneltele să devină mai mici, pământul să fie folosit mai bine. Problema aşadar se pune nu de câţi oameni mai e loc pe lume, ci de câte mari centre industrial-comerciale. Probabil că asta a înţeles China în ultimii ani, dovedind că, prin concentrarea urbană, deşi populaţia a crescut cu 10 Românii în ultimii 20 de ani, chinezii au ajuns să câştige de 5 ori mai mult.