Sep 16, 2011

Izvoare şi cascade

Este imposibil să nu observi la un moment dat că sunt oameni care par predispuşi să sufere din dragoste şi sunt, pe de altă parte, oameni care se bucură mai degrabă de ea, suferinţa pentru aceştia din urmă nefiind decât accidentală. În ce constă diferenţa dintre cele două tipuri?

Mai întâi, e destul de limpede că fiecăruia i-ar conveni să se afle în cea de-a doua categorie. Din pricină că toţi căutăm plăcerea şi dorim să evităm durerea, a doua categorie sună mai profitabil.

Însă, ca peste tot în natură, funcţionează şi aici o lege a compensaţiei. Primii, cei predispuşi să sufere, sunt categoria atractorilor de iubire. Aceştia sunt adevărate aspiratoare de emoţii, ei sunt pentru sentimentele celorlalţi ceea ce este cascada pentru râu. I-am putea numi tornade afective.

Linia generală de conduită a acestei prime categorii constă în dorinţa de a primi, acum, mult, tot. Pentru ei iubirea se defineşte prin ceea ce primesc de la ceilalţi. Întrebarea lor fundamentală este: cum să fac să primesc mai multă dragoste?

E uşor de înţeles de ce uneori, când dragostea pur şi simplu nu se află prin preajmă, întrebarea lor rămâne suspendată, ca un gând husserlian (aceasta a fost o metaforă filozofică, a nu se lua în seamă).

În fiecare dintre noi se află simultan câte ceva din aceste două categorii, la fel cum fiecare suntem, în diferite grade, extrovertiţi şi introvertiţi, stabili şi labili şi aşa mai departe. Prin urmare, în fiecare dintre noi, cu foarte mici excepţii probabile, s-a născut şi întrebarea: cum să fac să dăruiesc mai multă dragoste?

Aceasta ne face membri ai clubului celor care inundă lumea cu dragoste. Aceştia sunt adevărate caleidoscoape de emoţii, ei sunt pentru sentimentele celorlalţi ceea ce este izvorul pentru râu.

Dacă ar exista o formulă, numai una, care să ajute pe oricine, în orice situaţie, să treacă peste un moment greu sufletesc, atunci ar fi concentrarea totală pe a dărui emoţii bune.

Dacă aş putea să construiesc eu această formulă, i-aş spune: trebuie să iubeşti!
Iubeşte când ţi-e frică!
Iubeşte când doare!
Iubeşte când ai vrea să fugi!
Iubeşte când ţi se pare nedrept!
Iubeşte când ţi-e bine şi îţi va fi bine oricum!
Şi nu uita că a primi cu iubire ceea ce ţi se oferă este tot un mod de a dărui iubire.