Dec 27, 2011

Secretul inteligenţei: percepţia continuă


Un psiholog american, dr. Wenger, după o viaţă de studii asupra inteligenţei, şi-a formulat mesajul esenţial, nucleul concepţiei sale, în următorul fel:

"Îmi imaginez că fiecare dintre noi are ceva destul de special de spus înainte ca totul să ia sfârşit, dar niciodată nu ajungem cu adevărat la acel ceva. Anumite momente ne dau ocazia de a reflecta şi apoi de a exprima ce a fost cu adevărat important în viaţa noastră, sau ce observaţie specială am vrea să transmitem mai departe...

Am intenţia de a mai fi prin preajmă multe seri de-acum încolo, dar dacă ar fi să mor diseară, asta aş vrea să rămână spus de mine:

Ascultaţi-vă unul pe altul! Interogaţi-vă unul pe altul. Şi atunci când este rândul tău să vorbeşti, acordă mai multă atenţie la ce percepi pe moment decât la ceea ce ştii. Şi nu te repeta mult. Universul este infinit: urmărindu-ţi perceptiile, devii şi tu infinit. Şi tot astfel şi persoana pe care o interoghezi. Chiar şi cel mai insignifiant dintre noi este o fereastră spre Dumnezeu, indiferent de cum îl defineşti."

În aparenţă, mesajul are puţină legătură cu inteligenţa. În realitate, are toate legăturile posibile, pentru că inteligenţa creşte dacă este utilizată în mod dinamic, divers şi distinct (Ken Robinson), fără cantonare în anumite tipare. Preferinţa pentru observaţia originală este prima dintre calităţile unei minţi performante. Aşadar, creativitate mai degrabă decât ştiinţă, percepţie mai degrabă decât memorie, experienţă mai degrabă decât teorie.