Jan 2, 2012

Cât de mult rezişti

În toate culturile şi mentalităţile lumii, scopul vieţii este liniştea sufletească, pacea, lipsa grijilor şi a stresului, fericirea moderată a confortului. Că i se spune Rai, Paradis sau Nirvana, oamenii şi-au visat întotdeauna un loc în care să scape de presiuni, apăsări şi probleme. Vestea proastă este că un asemenea loc nu există. Vestea şi mai proastă este că nici nu ar putea exista. Viaţa înseamnă stress, prin esenţa ei. Dacă te instalezi în orice soi de confort, mori în cele din urmă.

Lumea asta are la baza ei nişte reguli, dintre care una, foarte clară, spune că dacă nu evoluezi, dacă nu creşti, dacă nu lupţi pentru a răzbate, atunci înseamnă că te duci în jos, îmbătrâneşti, te degradezi, aluneci spre sfârşit. Starea pe loc, rămânerea într-un echilibru fericit - sunt iluzii ale minţii. În realitate, nimic nu stă pe loc. Emoţiile nu stau pe loc. Gândurile nu stau pe loc. Nici stelele şi nici fluturii nu stau pe loc.

În ciuda a ce simţim deseori, problemele noastre sunt ceea ce ne face să fim vii şi viaţa să fie sau să pară că merită trăită. Incapacitatea de a ne confrunta cu ele ne omoară. Nu contează aşa de mult capacitatea de a le rezolva, fiecăruia i se potrivesc propriile probleme. Ba chiar, cu cât suntem mai vii, cu atât ne căutăm problemele.

Iată-i pe oamenii bogaţi. Ei au mai multe probleme cu banii decât oricine. Chiar le plac. Iată-i pe oamenii care iubesc mult. Au cele mai multe probleme în dragoste. Par a şi le căuta cu lumânarea. Iată-i pe oamenii de spirit. Sunt cei care se confruntă cu cele mai multe şi grave nelămuriri ale lumii. Asta îi face vii.

Ce probleme îţi alegi pentru viitor? De ce stress ai nevoie în 2012? Cu ce situaţii disperate ţi s-ar potrivi să te confrunţi? La câtă presiune rezişti? La câtă plăcere rezişti? Cât succes şi câtă aversiune poţi îndura? Cât din toate astea meriţi?