Feb 29, 2012

Bate şi ţi se va deschide

La o dezbatere culturală notez întâmplarea astrală că, în ziua înmormântării lui Vlahuţă - imitatorul în poezie al lui Eminescu, exponent al vechii lirici - la uşa lui Lovinescu bătea un poet, care se recomanda Popescu. Criticul l-a primit la Sburătorul şi l-a încurajat să-şi schimbe numele. Tânărul care avea să devină liderul noii generaţii de poeţi şi-a luat drept pseudonim literar numele bunicului său, Ion Barbu.

La uşa lui Ion Barbu, mulţi ani mai târziu, aveau să bată numeroşi aspiranţi la literatura mare. Între ei, un tânăr pe nume Hristea Nichita Stănescu avea să-şi amintească sfatul pe care l-a primit de la marele poet şi matematician. I-a zis (citez din memorie): "Tinere, se vede că îţi place poezia, că citeşti mult, dar ascultă sfatul meu: lasă-te! N-ai nicio picătură de talent. Dar ştii, niciuna măcar".

Caragiale bate şi el la uşa unui critic, unul Mihalache, care îl elogiase într-o cronică. Intempestiv, clasicul îl întreabă: "Dragă Mihalache, nu ţi se pare că m-ai lăudat cam mult? Că mie nu mi se pare".