Feb 2, 2012

Preţul corect


Eu nu cred în nicio lege a compensaţiei, de tipul celor care afirmă că răii vor fi răsplătiţi cu rău şi bunii cu bine - în principiu aceasta e ceea ce se numeşte wishful thinking, expresie pe care Google Translate o traduce prin "confundarea dorinţelor cu realitatea". Cred însă că fiecare îşi trăieşte viaţa pe care şi-o permite, că orice om poate avea orice-şi doreşte dacă poate şi e dispus să plătească preţul. În natură.

Şi preţul ăsta... el nu e nimic altceva decât capacitatea emoţională de a rezista la lipsa a ceea ce-ţi doreşti. Complicat spus? Cel care vrea bani trebuie să fie dispus să reziste la lipsa lor. Cei care nu suportă frustrările financiare nu vor avea niciodată mulţi bani. Cei care se îngrijesc de traiul zilnic şi nu ar rezista la presiuni legate de bani, nu vor investi mult, nu vor risca mult, prin urmare nu vor câştiga mult.

Mai departe, vânzătorul trebuie să poată rezista la refuzuri, căci altfel nu ar putea să facă atât de multe oferte care să-i aducă, în total, suma dorită. Cel care îşi doreşte persuasiune, va trebui să îşi permită un procent anume de oameni care nu se lasă convinşi de el. Dacă numărul acestora e limitat, dacă el nu îndură prea multe respingeri, nici numărul celor convinşi nu va urca prea mult.

Tot aşa, pentru cei care rezistă la durere, oboseală sau efort, performanţa sportivă e la îndemână, iar pentru cei ce rezistă la ore şi ore de izolare în studiu, lectură, scris, performanţa culturală e mai uşor de obţinut, pur şi simplu pentru că ei vor fi cei mai dispuşi să plătească preţul pentru forţă, viteză, inteligenţă şi creativitate respectiv. Pentru cei care pot rezista când sunt abandonaţi, preţul iubirii le este mai accesibil.

De aceea, probabil, oamenii excepţionali sunt cei care nu doar îşi permit să plătească preţul pentru ce îşi doresc, ci au chiar o anume înclinaţie de a o face. Sunt oamenii pentru care riscul financiar e o nevoie. Ei sunt cei care fac cele mai mari averi. Sunt cei pentru care efortul fizic e o plăcere: ei sunt marii sportivi. Sunt oamenii  pentru care suferinţa e o voluptate: ei vor dobândi dragostea.