Mar 15, 2012

Calitatea numărul unu

Când ai o nevoie, ai o problemă. Ideal ar fi să nu ai nevoie de nimic. Însă, în calitate de fiinţă vie, ai nevoie mai întâi şi mai întâi de un minimum de confort.

În dicţionar, confortul este definit ca totalitatea condițiilor materiale care asigură o existenţă civilizată, plăcută, comodă și igienică.  

Însă pe lângă aceste condiţii materiale, confortul mai presupune şi nişte condiţii psihologice. Dintre acestea, prima este sentimentul de siguranţă, de certitudine.

Imposibilitatea de a evolua, de a lua decizii şi, în cele din urmă, de a trăi în absenţa sentimentului de siguranţă este principalul mijloc de apărare al minţii. Nu-ţi dă voie să rişti prea mult, cu alte cuvinte.


Totuşi, cine nu riscă... Siguranţă absolută nu există niciodată. Există însă ceva ce o poate înlocui: un sentiment al certitudinii care provine nu din cunoaşterea datelor realităţii, ci din încrederea în sine.


Acest sentiment este calitatea nr. 1 a unui lider. Posibilitatea lui de a se descurca în întuneric, de a conta pe intuiţie, pe experienţă, pe fler. Cu totală convingere!


În lipsa certitudinii, poţi să speri sau să disperi. Cea mai importantă calitate a liderului este aceea de a putea spera şi de a nu dispera niciodată.