Aug 15, 2012

Cei ce realizează tot ce-şi propun

I-aţi întâlnit pe oamenii care realizează tot ce-şi propun? De ce nu suntem oare şi noi ca ei? În primul rând, pentru că ei îşi propun!

Nu poate fi subliniată suficient importanţa fixării obiectivelor, fie că e vorba despre obiectivele vieţii, ale anului, săptămânii sau chiar, de pildă, ale citirii acestui articol.

Vreau să învăţ ceva nou, îţi poţi spune chiar acum în minte, iar asta ar face tot procesul mult mai folositor.

Ai putea, de asemenea, să-ţi propui să afli ceva nou şi să aplici imediat respectiva idee, pentru a semăna mai mult cu aceia care realizează tot ce-şi propun.

În al doilea rând, ar putea părea că ei, spre deosebire de noi, au mai multă voinţă, sau anduranţă - capacitatea de a trece peste neplăcerea clipei în perspectiva unui beneficiu viitor mai mare.

Acest beneficiu este tocmai cheia anduranţei, care nu lipseşte nimănui. Nu există leneşi, argumenta cineva, ci doar oameni prost motivaţi.

Dacă scopurile pe care ţi le-ai propus sunt ordinare, fleşcăite, uscate, nu există niciun motiv pentru care să te poţi mobiliza cu adevărat în vederea atingerii lor.

Astfel, se petrece paradoxul că scopurile mai mari sunt deseori mai lesne de atins, întrucât au capacitatea de a motiva. Obiectivul trebuie să fie irezistibil. Să semene cu un vis, în sensul mare al vorbei. Vis cu termen limită!

Inteligenţa de netăgăduit de care dispui în acest moment îmi permite mie să închei argumentaţia rapid, fără alte amănunte, iar ţie să intri pe loc în categoria celor ce realizează tot ce-şi propun.

Nu trebuie decât
1. să fixezi obiective la tot pasul şi
2. să umbli cu scopuri grandioase!

În categoria celor care realizează ce-şi propun, nu cred că-l vei găsi pe acela al cărui obiectiv maxim este să-şi plătească ordinarele lui de facturi.

Nu-mi pot imagina pe cineva trezindu-se dimineaţa cu o poftă teribilă de viaţă, întinzându-se cu avânt revoluţionar şi proclamând: "Este o nouă zi pe calea atingerii scopului de a-mi plăti ordinarele mele de facturi!".

Şi acum, ai putea spune că toată chestia are logică, într-adevăr, şi să nu faci nimic, sau ai putea spune că ai învăţat ceva despre tine şi puterea propriilor scopuri - şi să nu faci nimic, dar poţi foarte bine să faci uriaşul efort de a avea curajul să-ţi doreşti ceva irezistibil chiar acum, ceva ce se poate mai apoi transforma într-un obiectiv realizabil şi care să te pună pe roate.

Hai printre cei ce realizează tot ce-şi propun, hai printre oamenii liberi!