Aug 18, 2012

Frumuseţea frustrării

Dacă totul ne vine pe lumea asta în perechi de contrarii, ca libertatea şi responsabilitatea, dragostea şi gelozia, trandafirii şi spinii, atunci cu siguranţă împlinirea personală vine însoţită de frustrare, iar capacitatea de a te descurca în privinţa frustrărilor înseamnă puterea de a face loc succesului în viaţa ta.


În cele din urmă, tot ce ne dorim este să ne simţim confortabil, cât mai repede. Acum! De aceea întindem mâna într-un mod aproape automat după cartofi prăjiţi, telefon, ţigară, pahar şi telecomandă.

Acestea sunt declanşatoare externe. Produc schimbări imediate şi sigure de stare, dar adesea preţul de plătit este exagerat, ca urmări.

Spre deosebire, declanşatoarele interne ale unor stări pozitive produc schimbări mai lente, dar mai durabile şi mai sănătoase.

Oamenii beau alcool ca să se simtă bine, însă cineva se poate simţi şi mai bine fără să bea. Totul e să ştie cum, sau să vrea, sau să fie dispus. Fireşte că nu e la fel de simplu. Când bei, eşti sigur de efect. Când starea însă depinde de felul în care gândeşti, orice se poate întâmpla.

La fel, pentru a ne determina starea, apelăm la droguri ca nicotina sau cofeina sau mâncarea fără nutrienţi, care umple stomacul şi dă senzaţia de plin, de siguranţă, de încredere, sau chiar la drogul reprezentat de relaţiile noastre – atunci când singura sursă a stării de bine este acceptarea sau aprecierea celorlalţi.

Eu cred că postul a fost instituit pentru a ne dezvăţa să ne schimbăm stările cu declanşatoare externe şi a ne obişnui, în acelaşi timp, să ne rezolvăm problemele în mod sustenabil, cum se spune, adică pe termen lung şi fără riscuri.

Dat fiind că legile posturilor sunt caduce în litera lor, eu le interpretez aşadar în cheia acestui spirit. Doar ca un singur exemplu, dogma nu-ţi interzice să fumezi sau să-ţi injectezi droguri – acestea sunt, bineînţeles, de dată recentă, nu aveau cum să fie anticipate de cărţile sfinte – dar e clar că se află sub incidenţa spiritului legii.

Ce se întămplă atunci când eşti lipsit de mijloacele de a-ţi modifica starea? Frustrare!

Postul este modalitatea de a depăşi frustrări fundamentale, fizice, cu ajutorul minţii şi sufletului. Cine dobândeşte o astfel de abilitate este un om puternic, împlinit, rezolvat. Dar ceea ce este valabil în privinţa postului, se aplică, de fapt, tuturor situaţiilor din viaţa noastră care aduc după ele frustrare.

De aceea se întâmplă, probabil, că oamenii cei mai de succes sunt cei care au cea mai mare rezistenţă la frustrare.

Poate tot de aceea, oamenii de mare succes nu par a evita frustrările, ci par a le căuta dinadins... aşa precum patimile sunt motivele creştinului de a-şi cultiva răbdarea, înfrânarea, nădejdea, umilinţa sau dragostea.