Aug 17, 2012

Interdicţia absolută

Este vorba despre comunicare. Cred, precum am mai spus, că fiecare dintre noi comunică bine atunci când nu e stresat.

În cazurile în care nu suntem în normalul nostru, toţi avem tendinţa de a face greşeli de comunicare. Nu cred că voi putea vreodată să dau soluţii pentru toate acestea nici măcar în ce mă priveşte.

Ştiu însă că, indiferent de nivelul stresului, există o interdicţie absolută: niciodată, dar absolut niciodată în comunicarea cu celălalt nu porni de la premisa că are intenţii rele!

Altfel spus: niciodată nu te îndoi de intenţia celuilalt!

În niciun caz, unui comunicator bun nu-i este permis să judece intenţia, ci doar comportamentul.

A-l bănui pe celălalt de rele intenţii, pe lângă faptul că întrerupe comunicarea, o face în cei mai nefavorabili termeni. În plus, nici nu e adevărat.

O premisă mai corectă ar fi aceea că fiecare ne dorim cam aceleaşi lucruri şi cam din aceleaşi motive.

Modalităţile de a acţiona sau comunica diferă, pentru că, mai ales în condiţii de stres, oamenii fac alegerile care li se par cele mai potrivite în acel moment în încercarea de a rezolva situaţia neplăcută.

Opţiunile sunt adesea limitate, de aceea agresivitatea este deseori una dintre ele. Un comunicator bun va încerca să ofere opţiuni noi de comportament.

Acesta este un deziderat, pot spune că mă pricep, într-o oarecare măsură şi pentru anumite cazuri, la punerea lui în operă, însă regula de aur rămâne: niciodată nu judeca intenţia!