Oct 31, 2012

Dumnezeu: o amăgire?

Traducerea cărţii marelui om de ştiinţă Richard Dawkins, profesor al Universităţii Oxford, „The God Delusion” e la a doua ediţie românească. După atentatele din 11 septembrie 2001, Dawkins s-a hotărât să militeze împotriva explicaţiilor supranaturale ale lumii pe care se bazează fanatismele de tot felul.

El nu doreşte să arate sau să demonstreze că Dumnezeu nu există. Aşa ceva iese din sfera raţiunii şi a cercetării. Dar arată totuşi că ipoteza unui Dumnezeu personal („care-şi vâră nasul în destinele oamenilor”, cum spunea Einstein) e dăunătoare pe alocuri şi inutilă în principiu.

În orice caz, arată Dawkins, încercările venite din partea religiei de a impune divinităţi capabile să ne influenţeze direct sunt ridicole, mincinoase, interesate, manipulative şi, deci, condamnabile in corpore.

După o conferinţă din Statele Unite, o domnişoară din public l-a întrebat: „Aceasta ar putea fi întrebarea la care vă va fi cel mai uşor să răspundeţi, dar... dacă vă înşelaţi?

Dawkins a răspuns:

„Ei bine, dacă mă înşel... ce să spun... oricine se poate înşela. Cu toţii ne putem înşela cu privire la Monstrul Zburător din Spaghete, sau Unicornul roz, sau ceainicul zburător (zeităţi ale unor parodii religioase, nota mea, Mihai Cuza).

Dumneavoastră se întâmplă să fi fost crescută, aş presupune, în credinţa creştină. Ştiţi cum este să nu crezi într-o anume religie, pentru că nu sunteţi musulmană. Nu sunteţi hindusă. De ce nu sunteţi hindusă? Pentru că s-a nimerit să vă naşteţi în America şi nu în India.

Dacă eraţi crescută în Grecia antică, aţi fi crezut în Zeus. Dacă aţi fost crescută în Africa centrală aţi fi crezut în Marele Giugiu de pe Munte.

Nu există nici un motiv anume pentru care aţi alege zeitatea religiei iudeo-creştine, în care printr-o absolută întâmplare s-a nimerit să fiţi crescută, şi să mă întrebaţi pe mine «dacă vă înşelaţi?».

Dacă dumneavoastră vă înşelaţi cu privire la Marele Giugiu de pe Fundul Mării?”