Mar 8, 2014

Oamenii superficiali cred în noroc şi ghinion; cei puternici cred în cauză şi efect

Goana după miracole este simptomul cel mai evident al unei lumi superficiale.

Dintotdeauna oamenii şi-au dorit să arate bine, de exemplu, dar nu într-o lună de zile. Dintotdeauna şi-au dorit să fie savanţi, dar nu în trei ani. Dintotdeauna şi-au dorit relaţii fericite, dar nu au disperat după un singur deceniu dacă lucrurile nu păreau perfecte, aşa cum se întâmplă astăzi.

O pastilă care te slăbeşte, o facultate care te face profesionist, o carte în care găseşti reţeta magică a comunicării... putem continua: un regim alimentar de 4 zile pentru a slăbi 5 kile, un training care îţi creşte eficienţa cu 10%, un telefon mobil care ţine loc şi de calculator, şi de televizor, şi de cărţi, şi de ziare, pe care oricum nu le citeai, ce sunt toate astea decât variante contemporane ale poveştii de copii mici cu bagheta fermecată?

Suntem mai mistici ca niciodată, în vreme ce, paradoxal, ne îndepărtăm de credinţă.

Raţiunea impune un ideal diferit. Nu e vorba de a sări direct la capătul unui proces care te face mai bun, ci de a controla procesul. În loc de a visa alchimii şi panacee, cunoaşterea îşi doreşte să urmărească felul în care lucrurile evoluează, pas cu pas. "Agoniseşte înţelepciunea şi cu preţul a tot ce ai, capătă priceperea", spune un proverb biblic. Aşadar, nu pastila de slăbit, ci modul de viaţă.

De altfel, se observă că aceia care au un mod de viaţă care favorizează mişcarea, învăţarea, comunicarea bună, relaţiile, cumpătarea şi aşa mai departe, nu caută paliative. Îşi văd de viaţa lor cu obiective mai înalte. Cred în destinul lor fără misticisme de vreun fel.

Mentalitatea conform căreia cunoaşterea nu ne poate fi accesibilă (pentru că necesită prea mult timp, prea mult efort, prea multe resurse, sau, mai grav, pentru că o entitate misterioasă ne-o ascunde cu bună intenţie) este păcătoasă şi păguboasă. Ea duce, printre altele, şi la o mistică a experţilor, în ziua de azi, adică acei oameni care ştiu, chipurile, ce nimeni nu mai ştie.

Susţin că această mentalitate e păguboasă pentru toată lumea, cu excepţia şarlatanilor, şi că trebuie să căutăm cunoaşterea, spre binele nostru. Dacă am învăţat din poveşti că există soluţii miraculoase, poate că ar mai trebui să ţinem minte încă un amănunt: că vraja, întotdeauna, se destramă la miezul nopţii.

Oamenii superficiali cred în noroc şi ghinion. Cei puternici cred în cauză şi efect.