May 15, 2013

Dincolo de traume, crize sau stress

Toţi ne confruntăm cu crize în viaţă. Unele sunt atât de profunde şi răscolitoare, încât ne obligă să ne schimbăm întreaga concepţie despre viaţă, sau despre noi înşine.

La finalul unei crize însă, dacă ai tecut cu adevărat dincolo de ea, te ridici deasupra evenimentelor, îţi cunoşti adevăraţii prieteni şi îţi identifici scopurile.

Într-o emisiune a lui Piers Morgan de la CNN, dedicată crizelor personale, dar şi celor la nivel naţional, Anthony Robbins a vorbit despre aceste lucruri şi, de asemenea, a explicat o modalitate eficientă, în 5 paşi, pentru depăşirea unei traume sau a stressului major.

În cele din urmă, spune el, contează să te redefineşti emoţional, pentru că oamenii au tendinţa de a reproduce aceleaşi tipare emoţionale din nou şi din nou. Cei furioşi găsesc mereu motive să se enerveze, cei nemulţumiţi găsesc mereu ceva de care să se plângă, cei îngrijoraţi îşi găsesc mereu griji şi aşa mai departe.

Pasul 1: Hrăneşte-ţi mintea! Totul pleacă de la „cap”, de la cunoaştere. Citeşte o jumătate de oră în fiecare zi. Încearcă să afli cât mai mult din ce te interesează.

Pasul 2: Întăreşte-ţi corpul! Stressul e fizic. Frica e chimică. O jumătate de oră de alergat sau de antrenament cu greutăţi sau chiar de mers mai alert, suficient cât să-ţi pompeze energie în corp, activează hormonii care te vor face să te simţi mai bine instantaneu. Capătă simţul forţei şi al rezistenţei. La urma urmei, fără o sănătate bună, nu vei fi prin preajmă pentru a realiza prea multe.

Pasul 3: Găseşte-ţi o misiune superioară! Trebuie să identifici un scop mai înalt şi mai mare decât tine. Ceva care să-ţi dea sens şi direcţie, ceva pentru care să merite să trăieşti şi poate chiar să suferi, la o adică. Ceva mai important decât propria persoană.

Pasul 4: Găseşte-ţi un model! Lumea e suficient de vastă ca, orice ţi-ai dorit să faci, să găseşti pe cineva care a mai făcut-o înaintea ta. Un model îţi va da atât calea de urmat, cât şi psihologia potrivită, pentru că un lucru, odată ce a fost realizat de cineva, nu mai pare imposibil, ci accesibil.

Pasul 5: Ajută pe cineva care e într-o situaţie mai rea decât a ta! Oricât de rău ţi-ar fi, cineva o duce mai rău şi, decât acela, altcineva o duce şi mai rău. Ajutând pe alţii, contribuind la binele altora, vei obţine un sentiment puternic al scopului tău.

E important să fii conştient că viaţa ta contează nu doar pentru tine, că eşti important pentru ceilalţi. Că ai un sens şi un rost. Secretul vieţii este să dăruieşti.