Jul 4, 2013

Vă împuşc din zece-n zece!

Una dintre cele mai interesante, savuroase, ieşite din comun, spectaculoase, dar ce să mă complic cu epitete - cea mai tare poveste din lumea tirului, de-a dreptul, nu a fost scrisă niciodată până acum. Ea s-a transmis pe cale orală, o pleiadă întreagă de trăgători o cunoaşte din auzite, cunoscându-i şi personajele principale, mulţi dintre martorii direcţi la întâmplare trăiesc, iar personajul principal al poveştii este încă în stare să împuşte cinci ciori aflate pe un gard, înainte ca vreuna dintre ele să apuce să-şi ia zborul.

Istorie vie

Datele circumstanţiale ale întâmplării nu sunt esenţiale, de aceea nu voi da deocamdată nume şi cifre, important este faptul în sine, care s-a produs cu adevărat pe un poligon de tir sportiv din România.

Era campionatul naţional de pistol-viteză. Anul, 1970, cel mai probabil. Proba de pistol-viteză în acest an este una dintre cele mai spectaculoase probe sportive din ţară. Puţine sporturi au nobleţea tirului, iar tribuna din spatele standurilor este ticsită cu spectatori entuziaşti. Mă rog, ei nu pot fi mai entuziaşti decât spectatorii de tenis în ziua de azi, dar comparaţia este pertinentă.

Incursiune în psihologia ţintaşilor

În faţa fiecărui trăgător, la o distanţă de 25 de metri, se află câte 5 siluete, cu câte o ţintă pe fiecare, întoarse cu profilul (cantul) spre standul de tragere, astfel încât pistolarul vede muchiile ţintelor. După ce arbitrul de poligon dă comanda "Încărcaţi!", sportivul îşi pregăteşte arma şi se aşează în poziţie de tragere. Apoi coboară pistolul spre pământ, la o înclinaţie de maximum 45 de grade, şi dă comanda de tragere: "Da!"După această comandă se produc, în câteva secunde, aventura, magia şi nebunia numite pistol-viteză. Arbitrul de stand apasă un buton de comandă. Din această fracţiune de secundă, nimic, dar absolut nimic, potrivit regulamentului, nu-l mai poate împiedica pe sportiv să-şi ducă seria până la capăt. Urmează trei secunde, de pregătire, în care, aparent, nu se întâmplă nimic.

Nimic, dacă priveşti din afară. Pentru trăgător, acele trei secunde sunt cele mai diabolice cu putinţă. Concentrarea lui atinge în acele trei secunde nişte cote absolut ieşite din comun. Măsurătorile specialiştilor au dovedit că nicio altă disciplină sportivă nu presupune o asemenea putere de concentrare şi un asemenea consum de energie mentală precum cele dovedite de pistolari în momentele premergătoare tragerii.

Sunt trei secunde în care timpul se opreşte, totul îngheaţă. Sportivul nu respiră, şi nici publicul. Mâna stă încordată pe armă, degetul aplică pe trăgaci o anume presiune precisă, calculabilă la nivel de miligram. Bătăile inimii se aud în căştile antifonice ca nişte tobe de circ. Ochiul lui, fixat asupra primei siluete, ar putea acum detecta mişcarea unei aripi de albină la nivelul ţintei.

Şi apoi, brusc, siluetele urmează să se întoarcă cu faţa spre standuri. Pistolul va zvâcni în aer şi va declanşa o serie de cinci focuri, câte unul pe fiecare dintre cele cinci ţinte, în timpul extrem de scurt dinainte ca acestea să se întoarcă la poziţia iniţială, din profil.

Dacă în cele trei secunde dinaintea tragerii, sportivul este distras în orice fel, chiar şi de propriile gânduri, nemaivorbind de sunete sau mişcări în jur, seria poate fi compromisă. Şi nu este un singur foc, sunt cinci. Cinci din totalul de 60 de focuri ale probei. Adică enorm.

Fair play

Tribuna tace în vreme ce campionul en-titre al probei se pregăteşte de tragere. Aproape toţi spectatorii sunt de partea lui. Cele trei secunde seamănă cu un stop-cadru într-un film mut. Nimic nu mişcă, nimic nu se aude, aerul însuşi a înţepenit pe loc. Se întorc ţintele. Foc după foc, campionul trage, concentrat. Descarcă arma. Arbitrii de la ţinte citesc valorile focurilor.

Seriile nu sunt prea grozave, dar lumea aplaudă. Probabil oboseala sau, poate, suficienţa campionului e de vină pentru rezultatele nu tocmai bune. Şi tocmai de aceea, concursul se transformă în spectacol atunci când un tânăr, aflat în primul an de seniorat, îi pune poziţia în pericol.

Acest tânăr este eroul poveştii noastre. Ştie că-l poate face praf pe mult prea hârşitul campion. Se pregăteşte de tragere, însă, pe durata celor trei secunde de iad ale concentrării dinaintea seriei, din public se aud tuşituri. Situaţia e stânjenitoare. Seria nu e reuşită, dar nici rea. La a doua serie însă, cei care tuşesc în tribună se înmulţesc, într-un soi de solidaritate nesportivă. Nici această serie nu e perfectă. Primele două serii au fost cele de 8 secunde, ca timp de tragere. Pentru următoarele două, tânărul are la dispoziţie doar 6 secunde pentru a ridica pistolul şi a lovi cele cinci ţinte.

Dacă se continuă aşa, "bătrânul", vicecampion olimpic la vremea aceea, ar urma să câştige pe nedrept, cu ajutorul presiunii publicului. Se dă comanda: "Pentru prima serie de 6 secunde, încărcaţi". Tânărul îşi pregăteşte arma, se aşează în poziţie de tragere şi dă comanda de tragere: "Da!" Din acest moment, întoarcerea ţintelor este iminentă. Nimic nu-l poate opri să tragă seria. Teoretic.

Un gest uluitor

Nu pot decât să-mi imaginez încordarea lui din acele fracţiuni de secundă. O ploaie de tuşituri se aude din tribună. Nervii, încordaţi la maximum, izbucnesc şi, în momentul în care ţintele se întorc cu faţa, trăgătorul se întoarce şi el, cu arma încărcată, spre public.

Acesta ar fi cel mai incredibil moment din istoria tirului, cu atât mai mult cu cât, pot dezvălui anticipat, el nu a avut niciun fel de urmări sportive sau penale. Ostilitatea tribunei era atât de flagrantă, încât nimeni nu s-a gândit să-l acuze de ameninţare cu arma sau, măcar, să-l sancţioneze conform cu regulamentul probei.

Cele trei secunde de coşmar ale sportivului s-au transformat în cele trei secunde de coşmar ale tribunei.

Replică de premiul Oscar

Poligonul s-a transformat într-un nou stop-cadru, cu aerul îngheţat şi cu inimile oprite în loc. O mulţime în faţa unui pistol semiautomat de calibrul 22. Şi, în această linişte totală, de groază mocnită, vocea calmă a tânărului sportiv s-a auzit peste public:

"Dacă, din acest moment, mai tuşeşte cineva, vă împuşc din zece-n zece! Adică, vă decimez!"

După care, netulburat, s-a întors cu faţa spre ţinte şi a dat o nouă comandă de tragere pentru prima serie de 6 secunde.