Oct 10, 2013

Nenorocita de pasiune

A devenit din ce în ce mai clar în ultima vreme că reţetele succesului nu duc la succes, decât într-un număr foarte limitat de cazuri, şi anume acolo unde se instilează doze masive de noroc. Ni se vând la fiecare pas cărţi, reviste şi programe de televiziune în care oamenii de succes îşi dezvăluie resorturile.

Se spune că oameni ca Bill Gates sau Steve Jobs sau alţii au devenit bogaţi din pricina inteligenţei lor foarte mari. Dar dacă acest lucru ar fi adevărat câtuşi de puţin, ar însemna ca oamenii care sunt mai inteligenţi decât ei, sau mai creativi şi aşa mai departe să ajungă şi ei la miliardele făcute de aceştia.

Unii spun că secretul succesului este perseverenţa şi munca, dar nu toţi sportivii care se antrenează mai mult chiar decât Asafa Powell şi Usein Bolt ajung vreodată pe stadioanele unde aleargă aceştia.

Dar pasiunea, mai ales pasiunea este sclifoseala care ni se vinde cel mai des: "Secretul succesului meu este pasiunea fără limite!" Hai, bă, du-te la furat! Toţi suntem pasionaţi de câte ceva, la un moment dat, şi nu vine nimeni să ne ia de pe stradă şi să ne ofere contracte care să ne schimbe viaţa.Malcom Gladwell a scris o carte dedicată factorilor decisivi în ce priveşte diferenţa dintre oamenii excepţionali şi cei obişnuiţi. Concluzia este că există factori care favorizează succesul şi care nu au nimic de-a face cu calităţile personale, ci mai degrabă cu conjuncturi favorabile din afara controlului nostru.

De fapt, dacă facem un calcul simplu şi obiectiv, lucrurile stau cam aşa: să presupunem că nu ai avea televizor. Nici reviste, radio, nimic. Şi ai pleca prin lume din om în om pentru a cunoaşte un om de succes în accepţiunea înaltă a termenului. Putem simplifica şi mai mult: să zicem că toţi oamenii ar fi aduşi cumva la un loc, pentru a nu pierde timp cu drumul de la unul la altul.

Întrebare: cât timp ar dura până când ai întâlni un om de succes? Pentru că, altfel, impresia este că ei sunt peste tot, toată ziua auzim de ei, îi vedem şi aşa mai departe. Răspunsul este că ai avea un foarte mare noroc dacă ai întâlni vreodată un astfel de personaj. În toată viaţa ta. Dacă ar fi să te bazezi pe realitate şi experienţă, nu pe media, ai putea trage concluzia că oamenii de succes nici nu există, că sunt, mai mult sau mai puţin, un mit, la fel ca Yeti sau mai ştiu eu ce soi de extratereştri.

În schimb, ai întâlni la tot pasul oameni inteligenţi, muncitori, perseverenţi şi, mai ales, pasionaţi.

Aşadar, dacă reţetele succesului ar funcţiona, ar însemna că toţi am avea cel puţin şansa de a deveni oameni de succes. Nu o avem, nici măcar teoretic. Concluzia mea este că, în realitate, succesul public este o iluzie, o himeră. Ceea ce ne trebuie cu adevărat este demnitatea noastră de fiinţe inteligente, forţa interioară şi întreţinerea unei permanente şi arzătoare... pasiuni.