Oct 4, 2013

Stabileşte-ţi valoarea

Notă către sine: spune-mi ce preţuieşti ca să ştiu cum să te preţuiesc. Cred în fiinţa ta axiologică. Cred că întreaga alcătuire a oaselor, nervilor şi conceptelor tale este clădită pe structura valorilor pe care le ai.

Mai mult îmi pasă dacă îţi doreşti să fii puternic decât dacă te-ai născut puternic. Mai mult contează efortul de a fi bun decât bunătatea ignorantă şi mai mult valorează dragostea de înţelepciune decât înţelepciunea în sine. Vorba scriitorului: "Crede-l pe cel care caută adevărul, nu pe cel care l-a găsit!"

Apar tot timpul aceste momente în care te întrebi ce drum să alegi, într-o lume care se mişcă atât de repede, încât nu mai avem timp să montăm indicatoare de direcţie. Alergi, te agiţi, te îngrijorezi. Te uiţi din când în când la horoscop, te întrebi din când în când ce e bine să faci.

Dar mai ales te întrebi ce cauţi tu în situaţia asta... care e scopul final. Sau ce ţi-ai fi dorit cu adevărat să faci şi ce faci efectiv. Sau ce schimbare ar trebui să faci, în viaţa asta fără hărţi şi fără busole.

Vrăjitoarele trăiesc de pe urma prostiei acelora care-şi închipuie că viitorul poate fi întrezărit. Şi dacă acest lucru e posibil, atunci vreau să văd în viitor dacă am ales calea care îmi place. Totuşi, viitorul nu există, nimeni nu poate vedea ceea ce nu există (ştiu că sună aiurea, dar unii oameni pur şi simplu mustesc de prejudecăţi stupide).

Valorile noastre reprezintă busola noastră, reperul după care ne putem ghida pentru a ne întâlni, în viitor, cu noi înşine şi a fi mulţumiţi de parcurs şi de destinaţie. Totul începe şi se termină cu o ierarhie de valori. Şi niciodată nu e un efort inutil să-ţi notezi valorile.

Într-un fel stai de vorbă cu cineva care are inteligenţa în capul listei de valori şi într-altul cu acela care preţuieşte mai mult compasiunea. Într-un fel îşi va alege serviciul cineva care valorifică mai mult libertatea (bani, independenţă, autodeterminare, putere de decizie) şi altfel acela care valorifică în primul rând contribuţia (spirit de echipă, dezvoltare personală etc.).

Valorile sunt GPS-ul tău interior. Stabileşte-ţi-le cu grijă şi urmează-le cu fermitate. Acesta este singurul mod în care cel care vei fi mâine se va putea uita înapoi cu mulţumire la tine, cel de acum.