Mar 21, 2014

Din carnetul meu de note

 • Argumentele se opresc atunci când începe cearta. Îmi amintesc vorba lui Cicero: ”Inter arma silent musae”. Acum, e dovedit de știință că, atunci când oamenilor li se contrazice părerea sau punctul de vedere, creierul își închide zona de logică și argumentare, activând automat zona de luptă și fugă.
 • Vorba unui funcționar - ”există și o dimensiune bruxelleză a procesului” - mă face să cred că există și o dimensiune savantă a ignoranței.
 • O întrebare a lui Dostoievski: cât valorează un castel construit pe cadavrul unui copil? Pusă retoric, întrebarea cere răspunsul: nimic. Dar nu cumva, în realitate, el valorează mai mult decât un castel făcut fără sacrificii?
 • Andrei Pleșu: ”ne realizăm social și cultural pe forumuri”. O ironie. Forumul este o idee înaltă, târâtă în derizoriu de anonimii cu acces la Internet. Ar fi trebuit să se numească agora, căci mai degrabă seamănă cu piaţa decât cu elitismul implicat de cuvântul latinesc. Sunt sigur că agora suporta, în vremea lui Socrate, discuții chiar mai lipsite de spirit decât cele din ”forumurile” noastre.
 • Un proverb japonez spune: ”O gropiță în obraz valorează cât 180,5 milioane litri de orez”. Un alt proverb japonez, cred eu, valorează tot atât: ”S-a întors ca florile pe un pom uscat”.
 • ”Creația: singurul surâs al tragediei noastre”, a spus Nietzsche... vindecat de constipație.
 • Când diriginta lui a observat, pe ultima pagină a catalogului, că are adresa exact în blocul de lângă liceu, a fost șocată: ”Andrei, eu eram sigură că tu stai cel mai departe, pentru că mereu vii ultimul și în grabă!” Andrei era, pe vremea aceea, tot Andrei: combatantul milostiv. El nu ezită, nu șovăie, nu clipește. Se ridică imediat și răspunde: ”Păi, să vedeți, că eu stau la a treia scară, în capătul celălalt al blocului!”
 • Zâmbetul fals și grimasa de furie sunt expresii-surori din punct de vedere al efectului fiziologic. Amândouă, arată specialiștii, sunt corelate cu incidența atacului de cord.
 • Etimologiile scot la lumină, uneori, sensuri cu totul pierdute. Cuvântul ”eschimos” înseamnă, la origine, mâncător de carne crudă. ”Asasinul” este un fumător de hașiș (o sectă arabă de ucigași).
 • Cineva observă că ateii și agnosticii, de regulă, știu mai multe despre Biblie și despre religie în genere decât credincioșii. De ce? Aceia care prețuiesc mai mult faptul de a crede nu prețuiesc prea mult faptul de a ști. 
 • Fratele meu se întreabă cum s-ar putea clasifica și compara urgențele medicale. Durerile celor care așteaptă nu sunt ușor de măsurat. Eu cred că urgențele nu trebuie judecate după intensitatea durerii sau după durata ei, ci după consecințele posibile. O urgență înseamnă că, dacă nu se intervine imediat, urmări ireparabile se pot produce.
 • Profesorul dr. Kevin Browne, de la Universitatea din Nottingham, spune că sistemul de sănătate, chiar și în cea mai capitalistă țară, ar trebui să fie socialist și cât se poate de centralizat, pentru că suferințe dintre cele mai grave (mai ales cele care afectează bătrâni și copii) sunt, pur și simplu, nerentabile. Interesul capitalist ar însemna lipsirea de grijă pentru acestea. Poetul Adrian Păunescu scria despre asta cu 30 de ani în urmă: ”Să fii țăran și să nu-ți fie bine/... Cu-o boală mult mai scumpă decât tine.”*
 • În piramida lui Maslow nu am găsit cuvântul ”bani”.
 • Copiii simt frumusețea oamenilor la modul pur. Adulții sunt pervertiți. Iată, de pildă, ce spune copilul despre Ramona Bădescu: ”Am impresia că e o femeie căreia nu i-au ieșit operațiile”.
 • Despre Giotto şi despre „less is more”. Un trimis al Papei i-a cerut o mostră a talentului, întrucât urmau să contracteze o lucrare fără precedent pentru biserica San Pietro. Alți maeștri oferiseră pânze complexe, care să dovedească Vaticanului că ei merită să primească cea mai înaltă slujbă ce putea fi visată de un artist în jurul anului 1300. La solicitarea trimisului, Giotto di Bondone a înmuiat o pensulă în vopsea roșie, și-a fixat mâna în șold, închipuind un compas, și a trasat pe pânză un cerc. Atât. Un cerc. Altă probă de măiestrie a refuzat să ofere. Dar cercul său era atât de desăvârșit, atât ca formă, cât și ca grosime a liniei și uniformitate a culorii, încât, în cele din urmă, cardinalii i-au oferit lui lucrarea care l-a făcut una dintre cele mai importante ”vedete” ale Renașterii.
__________
*„Să fii ţăran şi să nu-ţi fie bine, / Ceva inexplicabil cînd te doare, /Să n-ai atîţia bani în buzunare, / Cu-o boală mult mai scumpă decît tine,. // Şi din întreaga lume cu ruşine / Să afli că ţărîna e uşoară, / Că după o istorie amară, / Nimeni, bolnav, pe gratis nu se ţine, // Să fii ţăran, să vii în capitală, /Să-ţi mai alini a morţii tale teamă, /Să nu te bage nici portaru-n seamă, / Să taci văzînd cum doctorul înşală / La licitaţii pentru cîte-o boală / Mai scumpă ca o clasă socială”.